I det fynske folks tjeneste

27-årig mand tiltalt for at bedøve kvinder før voldtægt

Ung mand tilsatte ifølge anklage stoffer til kvinders drinks, hvorefter han søgte at udnytte dem seksuelt.

Foto: Ole Holbech

En 27-årig mand, der er tiltalt for voldtægt og forsøg på voldtægt, brugte angiveligt narko og et sløvende stof til at passivisere sine ofre.

Det mener politi og anklagemyndighed, der har rejst tiltale mod manden ved Retten i Odense.

Her skal en dommer og to domsmænd torsdag tage stilling til, om manden er skyldig i anklagen. Selv nægter han sig skyldig.

Begge overgreb skal ifølge anklageskriftet have fundet sted på mandens bopæl, en lejlighed i Odense, tilbage i sommeren 2015 og i maj 2016.

Læs også Mand sigtet for drug-rapes

Fremgangsmåden har begge gange været den samme, fremgår det af anklageskriftet:

Manden skal have blandet henholdsvis et ikke nærmere identificeret sløvende stof og narko i kvindernes drinks.

Formålet skal ifølge anklagen have været at hensætte kvinderne i en tilstand, hvor de var ude af stand til at modsætte sig overgrebet - det, man også kalder drugrape.

Forehavendet lykkedes ifølge anklageskriftet i det ene tilfælde. I det andet tilfælde lykkedes det kvinden at slippe væk, efter at hun var blevet klar over den tiltaltes hensigt.

Den 27-årige mand er tiltalt efter en paragraf i straffeloven, der handler om at skaffe sig samleje med en person, der befinder sig i hjælpeløs tilstand.

Politiet modtog sidste år 132 anmeldelser om voldtægt eller voldtægtsforsøg efter denne paragraf. Det er dobbelt så mange som i 2014.

Der blev rejst tiltale i 17 af sagerne, oplyser Rigspolitiet.

Hvor mange af ofrene i disse sager, der har været udsat for forudgående bedøvelse, er uvist.

Men Giftlinjen - en telefonrådgivning i tilfælde af forgiftning - har registreret en stigende tendens i henvendelser om "noget i drinks".

- Vi får flere henvendelser hver weekend med nogen, der efter at have været i byen har haft en ubehagelig oplevelse. Det kan være en beruselse, en eufori eller hallucinationer, som de ikke kan få til at stemme med, hvad de har indtaget, siger overlæge Søren Bøgevig, Bispebjerg Hospital.

Det seneste år har Giftlinjen haft 154 af sådanne henvendelser.

Ifølge overlægen er det dog de færreste af sagerne, der handler om, at ofrene efterfølgende er blevet bestjålet eller udnyttet seksuelt.

Det er ofte umuligt at spore, hvilket stof der eventuelt er tilsat i drinken.

Hos Giftlinjen er erfaringen, at det kan dreje sig om stoffer som ecstasy, fantasy eller Ketamin. Man kan ikke nødvendigvis smage eller se, at det er tilsat.

FAKTA: Sådan undgår du uønskede stoffer i drinks

Giftlinjen modtager et stigende antal henvendelser om uønskede stoffer i drinks. Vær opmærksom, lyder rådet.

Giftlinjen, der er en landsdækkende telefonrådgivning i tilfælde af forgiftning, beretter om et stigende antal henvendelser om uønskede stoffer i drinken.
  • Fra 1. maj 2016 til 1. maj 2017 har der været 154 henvendelser om "noget i drinks".
  • Rådgivningen oplever et stigende antal henvendelser om dette fænomen, specielt fra unge efter en bytur.
  • Henvendelserne går på, at folk ikke kan genkende den beruselse, de oplever, ikke kan støtte på benene, får et black out og ikke kan huske, hvad der er sket.
  • Symptomerne kan være ledsaget af voldsomme opkastninger, følelsen af at skære tænder eller sammentrækninger af muskler i arme og ben.
  • De bedste råd for at undgå at blive udsat for uønskede stoffer i drinks er ifølge Giftlinjen:
  • Forlad aldrig dit fyldte glas, når du er på bytur.
  • Skal du på toilettet, så lad en person, du stoler på, holde øje med glasset, mens du er væk.
  • Mener du, at nogen har puttet et uønsket stof i din drink, kan du hente råd og vejledning hos Giftlinjen på telefon 82121212.
  • Mener man sig udsat for en kriminel handling, skal man anmelde det til politiet, som kan rekvirere en forgiftningsprøve.
Kilde: Giftlinjen.dk.