30 millioner til gartnere

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) fordobler nu støtten til ny miljøteknologi i gartnerierhvervet.

De danske gartnere får en pose penge med 30 millioner kroner i 2014. Midlerne kommer fra den såkaldte miljøteknologiordning.

De seneste år har gartnerierne fået 15 millioner kroner ad den vej. Fødevareminister Dan Jørgensen glæder sig, da han mener, der er et udpræget behov for at støtte en branche, der er presset.

- Gartnerierne står i en særlig svær situation. Derfor skal vi støtte, hvor vi kan. Et af de områder, hvor der er vækstpotentiale er inden for energibesparelser. Og det er blandt andet det, de 30 millioner kan bruges til, siger fødevareministeren.

Han mener i øvrigt, at netop miljøteknologistøtte er en effektiv måde at hjælpe erhvervet med at fremtidssikre sig selv på.

- Når en gartner får støtte til at bringe energiregningen ned, gør vi både noget godt for vedkommendes konkurrenceevne og miljøet samtidigt. Derfor mener jeg, det er en rigtig beslutning at fordoble denne form for målrettet støtte til gartnerierhvervet.

6000 gartnere på Fyn

Gartnerierhvervet beskæftiger ca. 10.000 mennesker i Danmark - omkring 6.000 på Fyn.

Da Fyn er blandt de dele af landet, der er hårdest ramt af ledighed, håber fødevareministeren, at disse arbejdspladser kan sikres i fremtiden.

- Vækst og beskæftigelse er en absolut hovedprioritet for regeringen. Derfor er de mange job i gartnerisektoren ekstremt vigtige. Det gælder specielt på Fyn, hvor mere en halvdelen af arbejdspladserne findes, siger ministeren.

Håndsrækning rækker ikke

Formanden for Dansk Gartneri, Kristian Madsen, er glad for, at der kommer ekstra penge til gartnerierhvervet, men han understreger samtidig, at der skal langt mere end 30 millioner kroner til at skabe balance.

Det er miljøafgiften på el, den såkaldte PSO-afgift, der volder gartnerne store økonomiske kvaler.

- Det at miljøteknologiordningen er udvidet til de 30 millioner kroner, ser vi meget positivt på, men vi skal finansiere cirka 60 procent selv. Det vil mange ikke kunne få finansieret af bankerne. Hvis alle vækstlamper skal skiftes ud til de nyeste og mest energibesparende, koster det i omegnen af en halv milliard kroner, siger Kristian Madsen.

Oversigt

    Oversigt