I det fynske folks tjeneste

3D-lydoplevelse - Utroligt! Regnen ramte lige ved siden af mig

Naturama i Svendborg har åbnet for et nyt lydoplevelsesrum, hvor man kommer en tur i regnskoven. Lydkunstneren vil gøre publikum opmærksom på miljøkatastrofe.

00:27

Video: Morten Albek

Forestil dig en lille biografsal, hvor stolene ikke står på rækker, men i cirkler.

Så har du nogenlunde opsætningen i Naturamas nye Sound Scape Teater, hvor publikum kan komme med på tur i tre af verdens store regnskove. Vægten ligger på lydene, ikke på billederne. Og det bliver helt tydeligt, idet lydoplevelsen 'Fragments of Extinction - Regnskovens lyde' foregår i totalt mørke i det første kvarter.

- I Naturama har vi haft meget fokus på det visuelle igennem lang tid. Men det auditive, det vi kan høre, det er en helt ny dimension, forklarer museets direktør, Mette Thybo.

Naturama har indgået en aftale med italienske David Monacchi om kunne vise hans lydværk for publikum. Han er professor i akustik og har gennem mange år indsamlet lyde fra regnskoven.

Læs også Naturama laver landets første Sound Scape Teater

- For 15 år siden besluttede jeg mig for at investere mit liv i disse lydkunst-projekter. Menneskehedens pres på miljøet betyder, at flere og flere dyrearter uddør, dermed forsvinder også de mange unikke naturlyde. Med mine værker vil jeg skabe bevågenhed omkring en af tidens stille katastrofer: den sjette masseuddøen, hvor dyrearterne forsvinder fra kloden på grund af menneskets adfærd, siger David Monacchi.

For at kunne gengive de mange nuancer fra regnskovens dyreliv, er optagelserne lavet med helt op til 38 mikrofoner på én gang. Dermed får man en oplevelse af at sidde midt i regnskoven, hvor dyrelivet laver lyde omkring én.

- De første tyve minutter sad jeg bare med lukkede øjne, fordi man føler virkelig, man er der. På et tidspunkt kunne jeg høre regnen, der ramte lige ved siden af mig. Jeg tænkte, at det var da utroligt, det kunne lade sig gøre, fortæller Claus Hallen fra Horsens, der var gæst ved den allerførste forestilling.

Forestilling har været længe undervejs

For to år siden oplevede Naturamas seniorforsker Thomas Bjørneboe Berg den italienske professor ved en konference, og da blev planen lagt, at man skulle kunne opleve hans værker på det fynske museum.

Siden da har Naturama investeret i en ombygning af museets konferencerum, så det nu er fuldt udstykket med en lang række højttalere og støjsvage videoprojektorer.

For selvom det handler om lyd, er der ikke mørkt hele vejen gennem opførelsen. Efter at have lyttet til regnskovens lyde i et kvarters mørke, begynder lydene at blive suppleret af såkaldte sonogrammer. Det vil sige lydmønstre på forskellige frekvenser, der udvikler sig over tid.

David Monacchi håber at kunne gøre en forskel med sin lydkunst. Selvom det bare starter med at lade folk lytte til det.

- Jeg tror, opmærksomhed er det første skridt for at få ændret noget. Og når opmærksomheden er skabt i samfundet, er jeg sikker på, at vores politikere vil komme hurtigere videre med en bevaringspolitik. Og med en politik omkring store emner som klimaforandringer, CO2-udledning og alt dét, vi allerede har vidst i årtier, at vi må ændre, for at redde vores planet, siger David Monacchi.

Lydoplevelsen kræver en lille times koncentration, så dermed er den ikke henvendt til de mindste børn.

- Det er til voksne og til større børn fra 10-12 år. Man skal kunne sidde stille i den time, det varer.

Lydene kan opleves hver time, og museet påtænker at lade nogle af forestillingerne være mere henvendt til børn end andre. Dermed vil det også være mere acceptabelt at hviske lidt eller forlade lokalet undervejs.

Ægteparret Vibeke og Anders Jørgen Trans Sørensen fra Nørre Broby var blandt de første publikummer, og forestillingen gjorde et stort indtryk på dem.

- Fantastisk, siger Vibeke Trans Sørensen.

- Det har været en hel naturoplevelse. Vi har været i regnskoven. Jeg havde slet ikke forestillet mig, at man kunne lave det på den måde. Det var som at være der. Det får én til at spekulere over, at den skal da bevares. Det bør man nok tænke noget mere over, siger Anders Jørgen Trans Sørensen.

Udstillingen 'Fragments of Extinction - Regnskovens lyde' kan opleves på Naturama frem til slutningen af november.

Se indslaget fra Naturama herunder.

02:33

Video: Morten Albek

Luk video