41 tons udstilling droppes: - Det bliver et dødt museum

Mediemuseet i Odense flyttes til Møntergården. På den nye adresse er der slet ikke plads til alle maskiner, værksteder og frivillige. Frivillige håber på hjælp udefra.

Den 104 år gamle trykmaskine roterer endnu. Men når Mediemuseet i 2019 skal lukke ned og flyttes, kommer den 23 tons tunge rotationspresse ikke med. Den ender på et lager sammen med resten af maskinerne, som i dag står på 3. sal i Brandts i Odense i udstillingen på Mediemuseet.

- Alle kan jo se, at når den her maskine bliver pillet ned og sat i en kælder, så ruster den op. For os som fagmennesker vil det være synd og skam, siger Dennis Andersen, der er pensioneret litografisk trykker og frivillig hos Mediemuseet.

quote Alle kan jo se, at når den her maskine bliver pillet ned og sat i en kælder, så ruster den op. For os som fagmennesker vil det være synd og skam.

Dennis Andersen, pensioneret litografisk trykker og frivillig hos Mediemuseet

Han og de 21 andre frivillige kommer gæsterne heller ikke til at møde længere, når museet flytter.

I dag er de en del af udstillingen, når de i dele af åbningstiden demonstrerer de forskellige håndværk og fortæller om maskinerne i de arbejdende værksteder.

Men med flytningen skæres værkstederne væk fra udstillingen, fordi der ikke er plads i de nye lokaler. Det oplyser Odense Bys Museer, som Mediemuseet hører ind under.

- Jeg er bange for, at det bliver lidt et dødt museum, siger Flemming Dupont Andersen. Han er pensioneret bogbinder og har siden 2003 og været frivillig hos Mediemuseet.

Flemming Dupont Andersen er pensioneret bogbinder og har været frivillig hos Mediemuseet siden 2003. Han er ked af, at museet ikke længere skal have de arbejdende værksteder som en del af formidlingen til gæsterne.
Fotograf: Alex Syrik

Årsagen til flytningen er planerne om en ombygning af Brandts. De frivillige på Mediemuseet er kede af, at der ikke er plads til de arbejdende værksteder og de store maskiner i de nye lokaler hos Møntergården, som Odense Kommune har valgt at flytte museet til.

- Vi kan jo simpelthen ikke forstå, at man ikke kan finde nogle andre lokaler til os, siger Dennis Andersen, frivillig hos Mediemuseet.

Ærgerlig over at donationer skal på lager

Det er ikke kun de frivillige på museet, der ærgrer sig over beslutningen. Mediemuseet har gennem tiden fået mange donationer i form af materialer og maskiner, blandt andet fra Berlingske.

Martin Frøland har i sin tidligere stilling som produktionschef hos Berlingske været med til at overdrage Mediemuseet en række materialer og redskaber fra Berlingske. Senest i foråret 2017.

- Jeg står med en følelse af, at tingene ikke bliver brugt på den måde, som det var tænkt, siger Martin Frøland.

Martin Frøland har i sin tidligere stilling som produktionschef hos Berlingske været med til at overdrage Mediemuseet en række materialer og redskaber fra Berlingske.

For tunge maskiner og for få kroner

Odense Kommune har i forbindelse med beslutningen set på mulige lokaliteter - både kommunale og private. Men man har ikke fundet lokaler, der kan rumme maskinerne til en pris, der passer ind i budgettet.

Værkstedernes pladsbehov

- Set i forhold til Mediemuseets krav til lokaler og den gældende økonomi, der er til rådighed, har det ikke været muligt at finde nogle lokationer, der har kunnet passe til de forhold, siger chef for Kultur og Fritid i Odense Kommune, Martin Petersen.

Men skulle der dukke en privatperson eller et firma op, som har pengene til at betale huslejen for lokaler, der kan rumme maskinerne, vil chefen for Kultur og Fritid i Odense Kommune ikke afvise, at det kunne være en mulighed.

Det ville falde i god jord hos de frivillige på museet.

- Vi håber stadigvæk på, at der kommer en eller anden med en pose penge eller en bygning, hvor vi kan flytte hen, siger Dennis Andersen, frivillig på Mediemuseet.

Her kan du se hele indslaget fra TV 2/Fyn om konsekvenserne af Mediemuseets kommende flytning.

Oversigt

    Oversigt