I det fynske folks tjeneste

60.000 børn erklærer luseplagen krig

Årets lusekrig starter på fredag, når masser af skoler og daginstitutioner sammen med apoteker indleder kampagnen mod den stigende luseplage.

Det varmere klima og det, at vi holder mere ferie, betyder, at lus bliver et stadig større problem i daginstitutioner og skoler.

På fredag erklæres lusene for fjerde år i træk krig. Det sker, når 60.000 børn på 500 skoler og daginstitutioner samt apoteker bliver frontkæmpere i krigen mod lusene i en landsdækkende kampagne.

De små kryb er de senere år blevet et stigende problem blandt børn fra 3 til 10 år. På otte år er antallet af børn i denne aldersgruppe, der har haft lus, steget fra 30 procent til 46 procent.

Forskere mener, at der er en sammenhæng mellem de højere temperaturer, og at vi holder mere ferie.

- Vi ved ikke, hvad årsagen er, men at der er en sammenhæng, er der ingen tvivl om, siger biolog Kim Søholt Larsen, der sammen med svenske kolleger forsker i lus.

Han siger, at der altid har været lus, men når flere plages af dem, skyldes det, at størstedelen af de danske børn opholder sig og har fysisk kontakt i daginstitutioner og skoler.

Skolesundhedsplejerske Lene Madsen fra Odense Kommune siger, at hvis alle forældre kæmmer deres børn og fjerner deres lus på samme dag omkring skolestart eller efter ferien, så kan man komme mange lus til livs.

- Det er forældrenes og ikke institutionernes ansvar, at børnene bliver kæmmet, men vi vil naturligvis hjælpe dem, der ikke kan overskue at få det gjort, siger Lene Madsen.

Ud over kæmning af håret findes der kemiske midler i handlen, såkaldt luselotion.