61 pakker under juletræet: Efterskole samler ind til socialt udsatte

50 elever fra Tommerup Efterskole har brugt weekenden på at samle penge ind til pakker til beboerne på St. Dannesbo.

Julen er hjerternes fest. Og på Tommerup Efterskole har eleverne store hjerter.

I hvert fald blev 50 af eleverne i sidste weekend på skolen for at bruge deres lørdag eftermiddag på at samle penge ind. Penge der skulle bruges på gaver til beboerne på forsorgshjemmet St. Dannesbo.

- Jeg spurgte dem, om de ville give to timer af deres lørdag eftermiddag, hvor de plejer at spille fodbold og se lidt Netflix, og fortalte om, at der er nogle mennesker i Danmark, der ikke har lige så meget, som de selv havde. Som ikke havde nogen familie, der sendte dem julegaver, siger Hanne Schjødt-Pedersen, der er lærer på Tommerup Efterskole og kvinden bag ideen til indsamlingen.

Hun fortæller, at eleverne på kreativ vis gik til opgaven med at få samlet penge ind.

- Nogle piger bagte muffins og solgte ved Brugsen, nogle fejede blade hos folk i byen, nogle jonglerede, vaskede biler og forskellige ting, som de selv fandt på. Og så kom de så hjem med pengene efterhånden, siger Hanne Schjødt-Pedersen.

I alt nåede de 50 elever fra efterskolen at tjene 4.000 kroner ind på to timers arbejde.

- Det var en ret god stemning, der blev ud af det. Også fordi der var så mange, der bakkede op om det. Og de blev helt sikkert klogere på, at det ikke behøves tage lang tid at hjælpe andre, siger Hanne Schjødt-Pedersen.

Pengene har eleverne brugt, for de var selv med ude og købe ind, på julegaver til beboerne på forsorgsorgshjemmet St. Dannesbo, der ligger i Brylle mellem Tommerup og Odense.

Spreder juleglæden

Et par af eleverne kunne derfor med stor glæde aflevere 61 gaver til St. Dannesbos beboere torsdag. 

- Vi gjorde det for at sprede juleglæde og for at gøre folk glade. Jeg var ude og spille julesange foran Brugsen for at tjene til gaverne, siger 15-årig Morten Kjær Jørgensen, der er elev på skolen.

På St. Dannesbo har oplevet præcis det, eleverne gerne ville: De er blevet enormt glade for initiativet.

- Jeg synes, det er fantastisk. At de bruger deres tid og energi på det, og på at være med til at give noget videre på den måde. Det er rigtig godt, siger Sarah Baagøe Petersen, der er socialpædagog på forsorgshjemmet St. Dannesbo.

Gaverne fra eleverne gør julen sjovere på forsorgshjemmet, der har plads til 69 personer af begge køn. I hvert fald gør de julen mere munter, end hvis de havde måtte undvære.

- Så havde det været en lidt mere kedelig jul for de af beboerne, der er her juleaften. Det er ikke noget, vi bare sådan lige har, en masse julegaver til dem, og vi vil gerne skabe en så familiær jul, som det er muligt for dem, der er nødt til at være her juleaften, så det gør det absolut mere farverigt, fantastisk og familiært, at der er så mange gaver til dem. Det er en fed julegave at få allerede den første december, siger Sarah Baagøe Petersen.

- Noget helt andet

Beboerne på St. Dannesbo sætter stor pris på elevernes initiativ, og de glæder sig til at skulle åbne de mange gaver juleaften.

- Normalt får vi alle en pakke med fire-fem forskellige ting i, noget slik, en trøje, et halstørklæde eller hvad de nu kan finde på. Men de her er jo forskellige pakker alle sammen, så det bliver noget helt andet at holde jul i år, siger Michael Andreasen, der er førtidspensionist og beboer på St. Dannesbo.

Han ser frem til en ekstra god jul på St. Dannesbo i år - en jul med særligt mange pakker under juletræet.

- Jeg synes, det er flot gjort af de unge mennesker fra efterskolen. At de kunne samle så mange penge sammen til så mange gaver. Der er næsten to til hver beboer jo, siger Michael Andreasen med et stille smil, inden han slutter:

- Jeg glæder mig meget. Det er svært at sætte ord på.

Oversigt

    Oversigt