86-årig politiker: Jeg stiller også op til november

De fleste politikere stopper, når de rammer pensionsalderen. Politikere over 70 år er derfor klart underrepræsenteret i landets byråd.

- Man kan godt være politiker, selvom man er over 70 år. Se bare på Trump, han er lige blevet valgt som præsident, siger Tage Kiltang Bartholin, der selv fyldte 70 år for seksten år siden,

Med sine 86 år er han landets ældste kommunalpolitiker. Han sidder i Assens Byråd for Dansk Folkeparti, og han stiller op igen til kommunalvalget i november. Også selvom det betyder, at han vil være 90 år, når valgperioden er slut.

- Jeg er nok mere frisk, end så mange andre på min alder, siger Tage Kiltang Bartholin.

Få ældre i politik

Tage Kiltang Bartholin er en sjældenhed i politik. De fleste politikere stopper nemlig, inden de fylder 70 år.

De ældre er derfor underrepræsenteret i landets byråd. Hvis man kigger på befolkningen er 15 procent over 70 år. Men i kommunalpolitik er det kun 2,7 procent af dem, der blev valgt ind i 2013, som er ældre end 70. Det viser tal fra SDU's analyse af kommunalvalget 2013.

Tage Kiltang Bartholin er den eneste kommunalpolitiker i Danmark, der har passeret de 80 år. Men han mener ikke, at der er brug for flere på hans alder:

- Nej, der skal da ikke flere ind, som er over 80 år. Vi har brug for de unge, men i dag giver de unge desværre ikke meget for politk.

Praktisk gris frem for tal

- Tiden har udviklet sig, og jeg arbejder ikke så meget med tal. Det står mine kollegaer for. I stedet er jeg den praktiske gris, der hjælper med praktiske opgaver, siger Tage Kiltang Bartholin.

Opgaverne kan være alt fra klager fra borgere og læserbreve, der skal skrives for borgere, der har noget på hjerte, men ikke selv kan skrive dem:

- Hvad jeg har skrevet af læserbreve i min tid... Jeg har jo skrevet læserbreve i de sidste 50 år.

Til kommunalvalget i november stiller Tage Kiltang Bartholin op igen.

- Jeg stiller op igen, men jeg tror ikke, jeg bliver valgt. Der er nok nogen, der er yngre, som kommer ind i stedet for, mener han.

 

Politikere over pensionsalderen er et sjældent syn i byrådene. De fleste kommunalpolitikere stopper i politik, inden de fylder 70 år. Det betyder, at de ældre er underrepræsenteret i landets byråd. Tage Kiltang Bartholin er 86 år og dermed Danmarks ældste politiker. Han var tidligere gæst i vores studie.