I det fynske folks tjeneste

9 ud af 10 fynboer: Cafélogo på Ærø er ikke racistisk

De fleste fynboer mener ikke, at et cafélogo med en sort dreng er racistisk. Caféejer i Ærøskøbing er meldt til politiet.

Foto: Facebook

På Ærø er caféejer Claus Hattesen fra Ærøskøbing blevet meldt til politiet for racisme. Anmelderen føler sig krænket over caféens logo, der viser en sort dreng med store røde læber kun iført trusser, halskæde, ørering og et spyd ved hånden.

Fynboerne er dog ikke enige med anmelderen om, at logoet minder om slaveri. I en afstemning på tv2fyn.dk svarer 92 procent, at logoet ikke er racistisk. 

Læs også Caféejer på Ærø anmeldt for "racistisk" logo

- Hvordan f... kan det logo være racistisk!? Det er en tegning af en afrikansk dreng med spyd og afrikansk tøj. Hvordan fortolker han tegningen som racistisk? For jeg ser ikke, at der står en hvid mand bøjet over ham, og jeg ser ikke, at drengen bliver pisket, skriver Allan Pedersen fra Odense.

- Helt ude i skoven. Nu må det simpelthen stoppe. Hvad med cirkelkaffepigen fra 1955? Det er jo kulturhistorie, tilføjer Jens Kristian Corfitzen fra Odense.

Anmelderen er Opawel Kore. Han bor på Ærø, men kommer oprindeligt fra Elfenbenskysten, hvor mange afrikanere stadig lever under ringe forhold, selv om slaveriet er ophørt. Han føler sig krænket over plakaten og logoet, der i hans øjne er racistisk.

- I Elfenbenskysten koster et kilo kaffe fem kroner. De tjener ingenting i forhold til det arbejde, de laver, og så skal man gøre grin med dem. 50'erne var dengang, man kunne tillade sig at gøre grin med sorte mennesker, og hvor der ikke var så mange sorte mennesker i Danmark. Det kan man ikke i dag i Frankrig, fordi tingene udvikler sig, og folk bliver klar over, at det kan man ikke mere, siger Opawel Kore til Fyns Amts Avis.

Selv om hovedparten i afstemningen på tv2fyn.dk bakker caféejeren på Ærø op, er der også seks procent, der er enig med anmelderen i, at der er tale om racisme.

- Trist at se så mange voksne hvide mennesker bagatellisere en sort mands oplevelse af racisme. Hvis det støder ham, er der jo nok noget om snakken, mener Kasper Arildskov fra Odense.

Claus Hattesen har ikke ønsket at udtale sig til avisen, men han vil i samråd med sin advokat overveje, om logoet skal ændres. Nu skal juristerne afgøre, om cafélogoet er racistisk.