99-årige Martha til minister: - Vi gamle er altså ikke dumme

Uacceptabelt og chokerende. Reaktionerne vælter ind efter ældreminister Thyra Frank under et interview med TV 2 sagde, at det er op til kommunerne at få styr på kritisable forhold i ældreplejen på landets plejehjem.

TV 2/FYN er på besøg på Havebæk Plejecenter i Odense.

Martha Mulvad på snart 100 år bor her. 

- Jeg er så glad for at bo her. De er så søde. 

quote Det er forkert at kaste ansvaret rundt. Vi gamle er altså ikke dumme

Martha Mulvad, Beboer på Plejecenter Havebæk i Odense

Men det er ikke alle ældre, der er tilfredse med at bo på plejehjem. TV 2  har den seneste uge fortalt om flere kritisable forhold på plejehjem, hvor beboere blandt andet sidder med tis i bukserne og fyldte bleer.

I den forbindelse blev landets nye ældreminister, Thyra Frank (LA) interviewet. Og her sagde hun, at det er kommunernes ansvar at få styr på forholdene.

- Det er forkert at kaste ansvaret rundt. Vi gamle er altså ikke dumme, griner Martha Mulvad. 

- Jeg synes, det er staten, der har ansvaret. 

 
 
Foto: Henrik Bisgaard

Længere nede bor Cathrine Mathilde Ravn, og når snakken falder på "ældrebyrde", så kommer reaktionen prompte.

- Man kan sidde og blive godt gammeldags gal. Men det hjælper jo ingenting. 

Chokerende Thyra
Det er ikke kun på plejecentret, at man undrer sig over interviewet. 

Betina Stick, der er formand for Social- og Sundhedsudvalget i Assens, har ikke meget til overs for Thyra Frank.

Se interview med Betina Stick fra DF i Assens

- Udtalelserne er pænt chokerende. Hun fralægger sig ethvert ansvar for ældreområdet. Hun skyder det over på, at det er kommunalt selvstyre. Hun glemmer bare, at vi manøvrerer efter hendes rammer.

quote Det er de ældre, der bliver taberne. Vi har personale, der er overtræt af at lave dokumentation.

Carsten Kudsk, DF

- Hun er ny i jobbet, men hun har også en masse erfaring med ældrepleje. Og den burde hun have haft mere in mente, inden hun begyndte at skyde det hele over på kommunerne, siger Betina Stick (Dansk Folkeparti) til TV 2/FYN. 

De ældre bliver taberne
Også Carsten Kudsk fra Dansk Folkeparti står klar med kritik.

- Thyra Frank løber fra sit ansvar. Når man tænker på værdighedsmilliarden, så er det Thyra Franks ansvar at kontrollere, at de penge bliver brugt fornuftigt i kommunerne. 

Carsten Kudsk er lige nu stedfortræder for Alex Ahrendtsen i Folketinget.

- Det er de ældre, der bliver taberne. Vi har personale, der er overtræt af at lave dokumentation. De bruger alt for meget tid på det. Og derfor er det vigtigt, at både landspolitikere og kommunalpolitikere sætter os sammen og siger, hvad kan vi gøre for, at de varme hænder kommer ud og laver rigtig pleje i stedet for at sidde ved en computer. 

Odenses ældrerådmand, Brian Skov Nielsen (Enhedslisten) siger:

- Thyra Frank har da fuldstændig ret, at det er kommunernes ansvar. At de ældre har det godt til daglig. Vi slider og slæber hårdt hver dag. Men det ville da klæde ældreministeren at erkende de forpligtelser, som hun har. 

- Den kommunale økonomi reguleres fra Christiansborg - og hvis de ikke sørger for, at vi har den økonomi, som vi skal have, så har vi svært ved at levere ordentlige vilkår til de ældre. 

Thyra forklarer sig
- Jeg skal lige starte op, og jeg har en stærk ambition om, at den dag, jeg er færdig med det her job, så kan både de pårørende, beboerne, personalet og ledelsen mærke, at der er sket en positiv forskel, siger Thyra Frank til TV 2.

- Jeg har det simpelthen sådan, at det er min anden uge som ældreminister. Jeg har det helt godt med at vide, at jeg brænder for det her område, og jeg skal gøre alt for, at de mennesker, jeg ved arbejder derude, ikke skal pålægges flere dokumentationskrav og regler. Vi skal væk med bureaukratiet.

 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt