Fynske fiskere ærgerlige over udsigt til nye regler for ålefiskeri

Der er lukket for ålefiskeri i vintermånederne, men lukkeperioden kan blive flyttet til efterårsmånederne. Fynsk fiskeriformand frygter, det vil få alvorlige konsekvenser for fiskeriet.

Danske erhvervsfiskere må ikke fiske efter ål fra 1. december til 28. februar, fordi EU-regler tilsiger, at der skal være en såkaldt lukkeperiode i tre måneder, hvor man ikke fisker efter ål. 

Men i EU-Kommissionens forslag til forvaltning af ål næste år, fremgår det, at lukkeperioden skal ligge der, hvor de fleste af ålene trækker, og det kan betyde, at lukkeperioden bliver flyttet til efteråret. 

- Så er det jo slut med bundgarnsfiskeri i Danmark, siger Allan Buch, der er formand for Bælternes Fiskeriforening og bestyrelsesmedlem i Danmarks Fiskeriforening. 

Han ser ikke en gangbar fremtid for erhvervet, hvis lukkeperioden flyttes til efterårsmånederne. 

- Det kan vi simpelthen ikke leve med, for vi kan ikke leve uden at fange fisk. 

Går ud over Danmark og Sverige

Forslaget fra EU-Kommissionen er baseret på rådgivning på området fra ICES, Det Internationale Havundersøgelsesråd. 

Gennem mere end et årti har EU arbejdet med en åle-genopretningsplan, der blev sat i værk som følge af en lav bestand af ål. 


Allan Buch mener, at Danmark er et af de lande, der har været bedst til at følge de regler, der er fulgt med genopretningsplanen. Derfor ærgrer han sig over, at danske fiskere er nogle af dem, der bliver ramt hårdest, hvis lukkerperioden flyttes.

- Det er stort set kun Danmark og Sverige, det går ud over. Vi synes faktisk, det er en meget ufin måde, man har opført sig på i EU.

Krisemøde

Allan Buch mener, at fiskernes metoder er misforstået, og at de nye regler ville gøre det tæt på umuligt at fiske ål. 

- Mange har en forestilling om, at vi spærrer Storebælt, Lillebælt og Øresund af. Det er jo slet ikke tilfældet. Tilfældet er jo, at vi fisker langs med kysten, og hvis ålene kommer ind under land, så fanger vi dem, hvis ikke de kommer ind under land, så trækker de bare forbi, og det gør langt den største del, siger han.


På grund af udsigten til nye regler holder Danmarks Fiskeriforening onsdag krisemøde i Middelfart. Man håber også at få ørenlyd hos Rasmus Prehn (S), der er minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

- Vi har selvfølgelig ikke siddet på hænderne i Danmarks Fiskeriforening, og derfor så har vi jo nedsat nogle forskellige mindre arbejdsgrupper, der kan hjælpe os og forhåbentlig ministeriet med, at vi kan gå tilbage til EU og sige, jamen det her, det er sgu en ommer. 

Oversigt

    Oversigt