I det fynske folks tjeneste

Årets lærling er sprængfyldt med humør

Torsdag overrækker DI Fyn Årets Lærlingepris til en pligtopfyldende håndværker med et smittende humør

00:25

Han vipper svejsehjelmen op og møder os med et stort smil. Ai Ming Mangson har et smittende humør, og ifølge kollegerne spreder han glæde med sit gode humør.

Det er driftschefen, der har indstillet Ai Ming til prisen. For Årets Lærling er typen, der altid står klar til at hjælpe kollegerne eller byder ind, hvis virksomheden er bagud med en orde.

- I starten forstod han ikke vores værkstedshumor, men det er han komme hurtigt efter. Han er en fantastisk gut med et smil på læben og er altid glad

Jesper Vilhelmsen, klejnsmed

- Som virksomhed er vi meget stolte over, at han får prisen som Årets Lærling. Det er fedt for Ai Ming, for han har virkelig fortjent det, siger driftschef Jan Grubbe i Jeros A/S.

360 graders vending

Ai Ming er 38 år gammel og lidt af en ildsjæl, der vil sit fag og har stor lyst til at prøve kræfter med noget nyt. Han har fire børn og kom til Danmark som flygtning fra Myanmar for ti år siden. Tidligere var han landmand, nu har han lært faget som klejnsmed helt fra bunden.

- Vores virksomheder leder med lys og lygte efter dygtige faglærte. Lysten til at ville uddanne sig og prøve nyt er vigtigt for at kunne omstille sig til fremtidens arbejdsmarked, siger DI's formand på Fyn, Poul Strandmark.

Han betragter Ai Ming som en rollemodel i en branche, der mangler arbejdskraft. Ikke bare klejnsmede, men også industriteknikere, specialiserede smede, elektrikere, plastmagere og lastvognsmekanikere.

Jeros A/S ligger i Ringe og fremstiller vaskemaskiner til levnedsmiddelindustrien. De sælger 20 procent til hjemmemarkedet og 80 procent til eksport. 

Ifølge kollegerne er Ai Ming Mangson en vaskeægte humørbombe, der griner af det hele. Foto: Flemming Ellegaard

Vaskeægte fighter

Ai Ming arbejder arbejder i produktionen af grundopvaskere, hvor han har fået ansvaret for lågene til maskinerne. Tynde rustfrie plader på mellem en og tre milimeter skal skæres og svejses. Det er en udfordring, fordi pladerne er svære at styre, når de er så tynde. Det kræver præcision og det har Ai Ming. Virksomheden ser hans modne alder som en fordel.

- Han kommer aldrig for sent om morgenen, så sætter han sig omgående til at arbejde. Han får lavet sine ting og vi kan stole på ham. Hans alder gør, at han er mere ansvarsbevidst end de unge, siger Jan Grubbe.

Ifølge kollegerne er han en vaskeægte fighter, der har kæmpet med det hele. Både de sproglige udfordringer som tilflytter til Danmark og et 360-graders skift fra landbruget til smedefaget. Ai Ming er typen, der skal se det én gang, så har han forstået processen og kan udføre arbejdet.

I marts afsluttede han forløbet som voksenlærling med et flot 10-tal. Jeros valgte samtidigt at fastansætte ham på fuld tid.

- Jeg var ikke et sekund i tvivl om det. Han møder altid før tid og er fuld af energi, når han kommer om morgenen, siger Jan Grubbe.

Stolthed tilbage i faget

Stålvirksomheden har otte lærlinge udaf de 52 ansatte på fabrikken. De forsøger at gøre uddannelsen alsidig, så det ikke bliver ensformigt arbejde. Svendene tager lærlingene under vingerne og retter dem, når de laver fejl. Efter ganske kort tid er lærlinge ikke en udgift, virksomheden tjener derimod penge på at have dem.

Jeros A/S er med i Rustfast Klyngesamarbejde sammen med Syddansk Erhvervsskole for at fremme håndværksfagene og få virksomhederne til at tage flere lærlinge ind. De er de stolte af at have Årets Lærling ansat og håber, stoltheden kan få flere til at søge ind til håndværksfagene.

- Der er mangel på lærlinge, og der er mange i dag som ikke værdsætter håndværksdagene. Så det at Ai Ming får en pris for sit fag det viser, at det betyder altså noget. Det kan man være stolt af og det kan bruges fremover, siger kollegaen Jens Vilhelmsen.