I det fynske folks tjeneste

Advokat: Man kan ikke fjerne tiltalt elev

Formand for Retspolitisk Forening, Bjørn Elmquist, maner til forsigtighed isager, hvor tiltalte deler skole med ofre.

Formand for Retspolitisk Forening maner til forsigtighed i sager, hvor tiltalte deler skole med ofre.

Det er ikke den tiltalte, som skal bevise sin uskyld, men anklagemyndigheden som skal bevise skylden. Derfor er man uskyldig, indtil der falder dom, påpeger formanden for Retspolitisk Forening, Bjørn Elmquist.

- Med mindre der er tale om en tilståelsessag, hvor tiltalte tilstår straks, skal vi tage formodningen om uskyld alvorligt, siger han.

En 15-årig dreng fra Svendborg Kommune er i februar blevet tiltalt for seksuelle overgreb på tre piger, hvoraf den ene gik i hans skoleklasse.

Hensynet til den formodede krænkede piger er ifølge Offerrådgivningen og Red Barnet blevet forsømt af skolen, der har tilladt, at den tiltalte fortsatte i samme klasse som pigen, mens efterforskningen har stået på.

- Det er ikke lige til at fjerne ham fra klassen, for hvis han ikke dømmes senere, hvad så? Skal pigen så fjernes?, spørger Bjørn Elmquist. Han påpeger, at der også ses falske anmeldelser, og at det er skylden og ikke uskylden, som skal bevises i retten.

Dansk Folkepartis undervisningsordfører, Alex Ahrendtsen,meddeler, at partiet vil stille krav om, at det i sager mellem skoleelever altid er overfaldsmanden, som skal skifte skole.

- Krænkeren skal have lov til at mærke konsekvenserne af sin handling. Han skal væk fra skolen, så offeret kan blive uden at skulle stå ansigt til ansigt med sin voldsmand hver dag, siger han til Ritzau.

Men Bjørn Elmquist maner til besindighed.

- Selvfølgelig rykker politikerne straks ud med en reaktionfor at sende et signal, men fjernelse af en tiltalt er ikke en løsning, der konsekvent kan gennemføres, siger han.

Sagen fra Svendborg kommer samtidig med en situation i Albertslund, hvor en 14-årig dreng er tvunget til at gå på samme skole som hans to ældre voldsmænd.

Ved du noget? Så send os et tip