I det fynske folks tjeneste

Æbler kommer på hotel

Sæsonen for danske æbler kan forlænges ved at opbevare frugten i lufttætte frugtlagre, hvor de går i dvale. Danmark har syv af disse æblehoteller.

Høsten af danske æbler var sidste år så stor, at gartnerne venter, at forbrugerne kan købe danske æbler i butikkerne helt frem til april. Ved årsskiftet lå over seks millioner kilo danske æbler af sidste års høst på "æblehotel" og venter på lidt efter lidt at komme ud til forbrugerne.

Æblehotellerne er avancerede lufttætte frugtlagre med kun en procent ilt, som får æblerne til at gå i dvale.

- Mængden af ilt er alfa og omega for æblernes friskhed. Får de for lidt ilt, dør de. Derfor sørger et computerprogram for, at der altid slippes lige præcis den mængde ilt ind, som gør, at æblerne kan klare sig, siger Laurits Balle.

Der er syv æblehoteller i Danmark, fire på Fyn og tre på Sjælland. Æblerne bliver løbende vækket af deres dvale, skyllet i rent vand og pakket i kasser, så de er klar til at komme ud til forbrugerne. Det er især æbler af sorterne rød Jonagored, Elstar, Holstein Cox og Gloster, der egner sig til den moderne teknologi.