Ældre bilister har nu fri bane på landevejene

For få uger siden trådte en ny regel i kraft om, at ens læge ikke længere behøver vurdere om man kan køre bil. Det skal man selv vurdere. Uforsvarligt, mener kritikere. Mens andre anser det for at være en tiltrængt afbureaukratisering.

Det er mandag formiddag og 78-årige Kirsten Manczak fra Thurø er i Svendborg for at handle. En køretur på cirka syv kilometer. Så det virker umiddelbart ikke som nogen sag for en erfaren bilist som Kirsten Manczak, der har kørt bil, siden hun var 18 år gammel. 

For Kirsten Manczak er bilen en nødvendighed. Uden den ville det være væsentlig mere besværligt for hende at komme frem og tilbage til indkøb, arrangementer og andre ting. 

- Når man bor på Thurø, er det vigtigt at have en bil. For eksempel når jeg skal køre til Svendborg, siger hun. 

Nye regler for helbredstjek

Men modsat før 1. juli 2017 skal Kirsten Manczak ikke længere godkendes hvert år hos lægen for at få lov til at sætte sig bag rattet på sine ugentlige køreture. 

quote Det er da rart. Så slipper jeg også for at betale hos lægen. Det koster jo en del.

78-årige Kirsten Manczak, Thurø

Folketinget vedtog nemlig tidligere på året, at ældre over 75 år ikke længere skal besøge lægen til et helbredstjek, når de skal have fornyet kørekortet. 

- Det er da rart. Så slipper jeg også for at betale hos lægen. Det koster jo en del, siger Kirsten Manczak. 

Frygter stigning i ulykker

Det er dog ikke alle, der deler hendes begejstring om afskaffelsen af det aldersbetingede lægetjek. 

- Det må nødvendigvis gå ud over trafiksikkerheden, siger Jørgen Nygaard Sørensen, indehaver af Køreskolen5700 i Svendborg. 

Fornyelse uden lægeattest

Hvorfor? 

- Fordi man som ældre bliver langsomt reagerende, og trafiktætheden er blevet højere. Så jeg er bange for, at vi vil se en kraftig stigning i ulykker med ældre. 

Kørelæreren fra Svendborg får opbakning fra Lægeforeningen, der mener, at de blev overhørt i deres argumenter for et fortsat lægetjek. 

- Vi synes ikke, det er fornuftigt, at man har afskaffet lægetjekket af ældre i forbindelse med kørekort-fornyelse. I Tyskland viser statistisk materiale, at der er en større ulykkesfrekvens blandt ældre, og det interessante er, at de ikke alene kommer til skade, de er også i høj grad årsag til ulykkerne, fortæller Tue Flindt Müller, formand for Lægeforeningens Attestudvalg. 

Lægetjek var aldersdiskriminerende 

På den anden fløj, hvor begejstringen vejer tungest, står Ældresagen. De har været med til anbefale de nye ændringer. De mener ikke, at afskaffelsen af lægetjekket medfører mindre sikkerhed i trafikken. 

- Man har ikke kunne dokumentere, at det (lægetjekket, red.) giver en øget trafiksikkerhed. Man har i stedet haft en masse bureaukrati. Det har været spild af ressourcer, og så har det - set med vores øjne - har en snert af aldersdiskrimination, siger Michael Teit Nielsen, Underdirektør i Ældresagen. 

På vej hjem fra Svendborg med dagens indkøb glæder 78-årige Kirsten Manczak sig da også kun over, at hun er sluppet af med lægetjekket og forhåbentligt længe endnu kan køre bil. 

- Det er jeg meget glad for, og så længe jeg kan, kører jeg bil, siger hun. 

Du skal være opmærksom på, at i alle tilfælde kan gyldigheden være kortere og fortsat være individuel for eksempel på grund af sygdom. Diabetes er blandt andet en af de sygdomme, der påvirker ens evne til at køre bil.

Oversigt

    Oversigt