I det fynske folks tjeneste

Ældre er fælles om madlavningen

02:10

Den fælles madlavning tjener flere formål. Nogle lærer at lave mad, mens andre mere kyndige kokke bare nyder samværet med de andre.

1 af 2

Hver tirsdag mødes en gruppe ældre og enlige odenseanere for at lave mad. På kurset kan de ældre lære at lave mad - eller også kan man bare hygge sig med de andre. I dag stod menuen på hakkebøffer med bløde løg og brun sovs.

90-årige Ebba Jørgensen instruerer sine to mandlige medkokke i at forme hakkebøffer.

Hver tirsdag mødes hun og de andre for at lave mad. Og til dagens hakkebøffer hører naturligvis løg.

- Jeg er jo lidt mere vant til at lave mad end mændene er. Jeg kommer her bare fordi, jeg synes det er så hyggelig kome samen med andre. Når man er alene, så er der mange ledige stunder, siger Ebba Jørgensen.

Og det er med sikker hånd, og livslang erfaring i at lave bøf med løg at Ebba Jørgensen giver gode råd.

For 73-årige Jørgen Andersen er de bløde løg og den brune sovs derimod ukendt territorrium.

- Jeg er den årgang, hvor man som dreng eller ung mand ikke lærte at lave mad, og efter jeg er blevet alene, fordi min kone desværre er kommet på plejecenter, ja så skulle jeg jo lære at lave mad. Man kan jo ikke leve af kold kartoffelsalat og pølser hver dag, siger han.

Hjælp til selvhjælp

Madkurset er et samarbejde mellem FOF og Odense Kommune og skal hjælpe de ældre til at klare sig bedre i eget hjem - og så er det noget hyggeligere at spise sammen end at sidde derhjemme alene.

- Når jeg spiser, sidder jeg ved spisebordet og ser fjernsyn samtidig. Eller også læser jeg en bog samtidig med at jeg fylder ind. Det er jo lidt dumt, for så smager man ikke altid hvad det er man får. Det andet, det er altså hyggeligt, siger Ebba Jørgensen.

Og den fælles madlavning har allerede inspireret Jørgen Andersen til at kaste sig over gryderne derhjemme.

- Nu laver jeg mad selv, og jeg går med nogle tanker om inden ret længe at invitere min kone hjem, og så lever jeg varm mad.

Ved du noget? Så send os et tip