Ældre Sagen: Uværdigt at fyre lige før pensionen

Både Ældre Sagen og flere byrådspolitikere i Odense mener, at fyringen af Mary Madsen er uværdig.

Hver tredje mellem 50 og 89 år, der har forladt arbejdsmarkedet, ville allerhelst være blevet. Det viser en undersøgelse, Ældre Sagen har lavet. 

Flere af Ældre Sagens medlemmer tvinges til at forlade jobbet, enten på grund af sygdom eller fyringer, inden de selv er klar til at tage afsked med kollegerne. 

Mary Madsen er én af dem. Hun er 65 år, og efter 41 af dem som hjemmehjælper i Odense Kommune, bliver hun fyret, kort inden hun skal på pension. 

- Vi har svært ved at forstå, at arbejdspladser afskediger medarbejdere, som man ved snart går på pension. Det er simpelthen dårlig personalepolitik, siger økonom i Ældre Sagen, Anna Sophie Debel.

Mary Madsen var ikke syg, og byens daværende borgmester, Anker Boye, havde indstillet hende til Dronningens Fortjenstmedalje for hendes gode arbejde. Bare 11 måneder senere fik hun sin fyreseddel. 

- Jeg blev rigtig ked af det. Jeg blev fyret efter 41 år, og jeg ved, at jeg har været en god arbejdskraft og har passet mit arbejde. Borgerne er glade ved mig. Og så skal jeg afslutte mit arbejdsliv på den måde, siger Mary Madsen. 

I et brev til ældre- og handicaprådmand, Brian Skov Nielsen (EL), giver Mary Madsen udtryk for sin ærgerelse efter at blive fyret.

Ældre Sagens undersøgelser viser, at det har store konsekvenser for de personer, der forlader arbejdslivet i utide, fordi arbejdsgiveren siger stop - også selvom det drejer sig om måneder, inden medarbejderen selv ville sige farvel.

- Det giver en oplevelse af en uværdig afslutning på et langt arbejdsliv. Det er kilde til frustration og følelsen af at være uafklaret med den måde, man forlod arbejdsmarkedet på, i mange år efter og kan sågar overskygge tidligere positive oplevelser fra et langt arbejdsliv. Det har altså stor betydning for den enkelte, hvordan man afslutter arbejdslivet, forklarer Anna Sophie Debel. 

Ingen kommentarer

Mary Madsen var ansat i Odense Kommune. Byens ældre- og handicaprådmand, Brian Skov Nielsen (EL) vil ikke kommentere sagen. Det vil til gengæld Konservatives spidskandidat, Søren Windell, og viceborgmester Brian Dybro (S).

- Vi har et ansvar over for vores borgere, men har så sandelig også et ansvar over for vores ansatte. Vi skal behandle dem godt, og det synes jeg ikke, vi har gjort i det her tilfælde. Det er ikke okay behandling efter så mange års tjeneste, siger Søren Windell.

Viceborgmesteren kender ikke begrundelsen for at fyre Mary Madsen - dog kalder han fyringen for dårlig stil.

- Jeg ved jo ikke, hvad der ligger til grund for beslutningen, men umiddelbart virker det som rigtig dårlig stil. Det må jeg sige, fortæller han.

Oversigt

    Oversigt