Ældre skal hjælpe sig selv

Kommunen sparer penge og de ældre får forbedret livsklalitet. Det er resultatet af et nyt projekt i Nyborg, hvor de ældre i højere grad skal lære at klare sig selv.

Før fik Ellen Jensen hjælp til at tilberede sin morgenmad, men i dag får hun hjælp til selv at lave sin ostemad med honning.

- Det er dejligt, lyder det fra Ellen Jensen, som er tilfreds med at hun nu skal stå for mere selv i sit hjem.

Mere selvhjulpne

Hele Nyborgs hjemmepleje er med i Projekt Aktiv Hjemmehjælp. De næste to år skal personalet lære at træne de ældre i at klare mere selv. Derfor er der blevet ansat en ergoterapeut og en fysioterapeut, der både skal vurdere borgernes evner og hjælpe personalet med at yde hjælp til selvhjælp.

- Vi skal gøre borgerne mere selvhjulpne. Det kan være inden for personlig hygiejne, madlavning eller rengøring, siger Carina Schäfer Jensen, der er ergoterapeut i Nyborg.

Besparelser i sigte

Og det er ikke kun de ældre, der er glade for Projekt Aktiv Hjemmehjælp.

- Fokus er på at forbedre livskvaliteten for de ældre, men hvis det giver besparelser har vi ikke noget mod det, da vi får en større og støre ældregruppe, siger souschef Hanne Finsen fra pleje- og omsorgsafdelingen i Nyborg.

Politikerne glæder sig også over muligheden for kontante besparelser.

- Vi skal have skaffet noget mere økonomi til ældrehjælpen, og det kan projektet hjælpe med, siger Kaj Refslund(V), der er formand for Sundheds- og ældreudvalget i Nyborg Kommune.

Men i første omgang er der dog ikke penge at spare for personalet.
Faktisk kan det tage længere tid, når man skal guide den ældre igennem madlavning eller rengøring. Derfor er der i starten mulighed for at lægge ekstra timer ind.

- Det tager længere tid i starten, når de ældre skal gøre det selv, og man bare selv skal stå som tilskuer, siger Social- og sundhedshjælper Rikke Bergholdt-Thomsen.

Oversigt

    Oversigt