I det fynske folks tjeneste

Ældre skal ikke dø ensomme

Røde Kors på Fyn parat med et hold af vågekoner, som frivilligt vil sidde ved et dødsleje.

Danskerne dør nemlig i stigende grad ensomme og alene, uden nogen til at holde dem i hånden i de sidste svære timer, skriver Fyens Stiftstidende.

Således viser politiets statistik over dødfundne, at der hver eneste dag dør 14 danskere i ensomhed, og på det grundlag skønner formanden for Rådet for Socialt Udsatte, psykiateren Preben Brandt, at ikke færre end 6000 danskere hver eneste år dør alene og uden nogen at sige farvel til.

Det er forfærdende tal, mener Røde Kors' fynske afdeling, og derfor arbejder man nu konkret med oprettelsen af en tjeneste med vågekoner, som på frivillig basis melder sig til at tilbringe de sidste timer ved en døende.

- Det er ikke ordentligt, at nogle skal dø alene, siger aktivitetsleder Lise Byrler til Fyens Stiftstidende.

Hun råder foreløbig over tre vågekoner, men hun opfordrer langt flere til at melde sig, fordi behovet er så stærkt stigende. Endnu har de fynske vågekoner ikke været ude hos en døende, men Lis Byrler regner med, at de er klar i løbet af september.

- Årsagen til, at så mange danskere dør alene, er først og fremmest, at deres netværk falder sammen, mener sociologen Michael Hviid Jacobsen, Aalborg Universitet.

Han mener, at det er nødvendigt at gøre opmærksom på problemet nu, fordi det er psykisk smertefuldt at dø alene.