Ældre vaskes med servietter: - Det kan ikke erstatte vand og sæbe

En sygeplejerske på OUH kritiserer kommuner, hvor ældre fremover skal vaskes uden vand. Det kan man ikke, mener hun.

Når ældre i plejeboliger og plejecentre i Nyborg skal vaskes, bliver det fra 2018 med engangsservietter for at spare penge.

Sårsygeplejerske Aase Fremmelevholm har været ansat på Odense Universitetshospital, OUH, i over 40 år, og hun er træt af kommuner, der sparer vandet og sæben væk, når de syge og ældre skal vaskes. 

- Hvis det var mig, ville jeg ikke vaskes med det udelukkende, siger Aase Fremmelevholm.

- Det er ikke noget, man bare kan erstatte vand og sæbe med. Ikke hver eneste dag, fastslår hun.  

Tør hud

I Nyborg får de ældre tilbud om, at de fremover kan blive vasket med engangsklude.

Ifølge sygeplejersken er engangsservietterne fremstillet til brug i en kortere periode og til meget dårlige patienter.

- Når man bruger vaskeservietter, får man ikke fjernet de døde hudceller. Alle plejestofferne sidder i huden, og de kan være gode nok at have, men de fjernes ikke, uden at du skal skylle det over. Jeg har også oplevet, at der, hvor de har tør hud, er det ikke nok med vaskeservietterne, forklarer Aase Fremmelevholm.

quote Det er ikke noget, man bare kan erstatte vand og sæbe med. Ikke hver eneste dag

Aase Fremmelevholm

- Hvis man bliver vasket dagligt med det, får du en underlig, sur lugt, har sygeplejersken erfaret.

Ældrechef: Det har jeg ingen problemer med

Holdningen deler man dog ikke i Nyborg Kommune, der ikke ser noget problem i, at de ældre herefterdags skal vaskes med engangsklude.

- Det vil jeg på ingen måde have nogen problemer med, siger Mette Bill Ladegaard, der er sundheds- og ældrechef i Nyborg Kommune.

- Kvaliteten af vaskeservietterne er i dag rigtig god. De er skånsomme mod huden. Det har flere kommuner erfaret, forklarer hun. 

 
Fotograf: Morten Grundholm

Derudover slår hun fast, at de ældre fortsat har mulighed for at få et brusebad, hvis de ønsker det.

- Det skal lige understreges, at det ikke er noget, der erstatter et brusebad. Borgeren kan til enhver tid få et brusebad én eller flere gange om ugen efter eget ønske, fastslår hun.

Producent: Det kan erstatte brusebad

Hos producenten af de engangsservietter, der har været brugt til et forsøgsprojekt i Nyborg, inden politikerne besluttede sig for en permanent ordning, forsikrer man, at de kan erstatte et dagligt brusebad, men at det ikke er tanken bag.  

- Produktet er lavet til at erstatte vaskefadet. Det er vigtigt at sige. Det er ikke lavet til at erstatte et brusebad, selv om det kan det, siger salgschef Pia Arngrimsen fra Arion Group.

Producenten erkender dog, at der i nogle tilfælde er risiko for at få svamp.

quote Det er ikke lavet til at erstatte et brusebad, selv om det kan det

Pia Arngrimsen

- Det er selvfølgelig klart, at hvis man efterlader for meget fugt i et lukket område, hvor der er hud mod hud, er der en risiko for, at man kan danne svamp, fortæller hun.

 
Fotograf: Morten Grundholm

Nyborg Kommune gennemførte i 2014 et pilotprojekt vedrørende brug af vaskeservietter i plejen, og Odense Kommune havde i 2015 gode erfaringer med et lignende projekt. 

På baggrund af pilotprojektets positive resultater samt erfaringer fra andre kommuner forventes det at medføre bedre hygiejne for både borgere og personale og bedre arbejdsmiljø for personalet.

Oversigt

    Oversigt