Ældres selvmord kommer på dagsordenen

Omfanget af ældre der får antidepressiv medicin, bliver indlagt med depressioner eller ligefrem begår selvmord er så stort, at Region Syddanmark nu skal se nærmere på det.

Ældre er stærkt overrepræsenteret i selvmordsstatistikkerne og fylder stadig mere på de psykiatriske afdelinger. Det har vi de sidste par dage fortalt om her på TV 2/FYN. Men trods de massive problemer, er der ingen konkrete bud fra politikerne på hvad man gør ved problemet. Formanden for sundhedsudvalget i Region Syddanmark erkender da også, at han er overrasket over problemets omfang.

- Det er et større problem, end jeg var klar over. Så jeg har tænkt mig at sætte det på dagsordenen i regionen, så vi kan se på, hvordan vi kan forbedre indsatsen, siger formanden for sundhedsudvalget, Poul-Erik Svendsen (S) til TV 2/FYN.

Skal spotte selvmordstruede bedre

Den kedelige statistik siger, at 40% af selvmordene i Region Syddanmark begås af ældre over 60 år. Desuden er hver fjerde syddansker over 80 år på antidepressiv medicin.

Trods de nedslående tal er der ikke altid hjælp at hente for de ældre. For selvom de ældre står for 40 procent af selvmordene, så er det kun 2-3% af de ældre, der bliver henvist til selvmordsforebyggelsescentrene.

- Der er mulighed for hjælp, hvis man går til sin egen læge, som gerne skulle være trænet i at spotte selvmordstruede mennesker. Og det hjælpeprogram har vi effekt med. Jeg tror, at problemet endnu mere drejer sig om de personer, der ikke henvender sig nogen i sundhedssystemet. Hvordan får vi spottet og hjulpet dem? Det skal vi blive bedre til, siger Poul-Erik Svendsen.

Oversigt

    Oversigt