I det fynske folks tjeneste

Ærø-boere koger æg på stranden

Påskelørdag er en af årets vigtigste dage på Ærø, for da koges der æg på stranden.

Man samles rundt om på øen i større eller mindre grupper, og det er ikke kun lokalbefolkningen, der er med på stranden. Udenøs venner og bekendte valfarter hertil i stor stil år efter år.

Denne tradition kendes tilbage til omkring år 1900, hvor de ældre børn gik rundt til gårdene påskelørdag, sang for beboerne og fik æg, som de tog med til stranden og kogte i havvand. Det fortæller Karen Margrete Fabricius fra Ærø Museum.

Påske lørdag fordeler deltagerne sig over hele stranden i små og store grupper omkring bål, ofte med tre generationer i et selskab. Der koges æg, ristes pølser og alt skylles ned med det gode lokale øl fra Rise Bryggeri. Vejret er ingen hindring. Hvis det er blæsende finder man læ, selv i snevejr koges æg. Og så er der varmet op til fest om aftenen.