Ærø bruger 100.000 kroner på planer - som alle naboer er imod

På Ærø vil kommunen nu bruge tusindvis af kroner på forundersøgelser til vådområder. Og det er selvom flere beboere klart har sagt nej til de planer. Det er spild af penge, lyder det fra ekspert.

På Ærø har man planer om at oversvømme seks områder, som skal bruges til vådområder. Ét af de områder er Midtmarksrenden, hvor 16 hektar planlægges som vådområde. Men de planer har flere beboere skrevet under på, at det ønsker de overhovedet ikke. 

Protestunderskrifter fra beboerne i Midtmarksrenden på Ærø. Alligevel fortsætter kommunen med at bruge penge på planerne.
Protestunderskrifter fra beboerne i Midtmarksrenden på Ærø. Alligevel fortsætter kommunen med at bruge penge på planerne.
Foto: Louise Ravn

Blandt andet frygter Jesper Helstrup og Bent Juul Sørensen, at vådområderne vil få store konsekvenser for husene i området, hvor man i forvejen kæmper med oversvømmede kældre. Og så forstår de ikke, at kommunen fortsætter planerne, når reglerne foreskriver, at områderne skal bero på frivillighed. 

- Vi bliver hånet lidt. Vi er i hvert fald uforstående overfor det. Når vi får at vide, at det er frivilligt, så er det lidt mærkeligt at kunne læse i avisen, at det bare kører videre, lyder det fra Bent Juul Sørensen.

100.000 kroner til forundersøgelser
Trods protesterne fra naboerne i Midtmarksrenden har Ærø Kommune altså planer om at sætte gang i dyre forundersøgelser. På det seneste møde besluttede Teknikudvalget nemlig at bruge op mod 100.000 statslige kroner på forundersøgelser i Midtmarksrenden. 

quote Det er altid lettere at forvalte andre menneskers penge end ens egne penge

Frederik Waage, cand.jur 

Og det er et problem, lyder det fra cand.jur. og ekspert i offentlig forvaltning på SDU, Frederik Waage. 

- Hvis kommunen kan se, at det her ikke fører til noget - det er bare et slag i luften - så har jeg svært ved at se, hvordan kommunen kan gøre det uden at komme i konflikt med princippet om forsvarlig økonomisk forvaltning, siger Frederik Waage til TV 2/FYN. 

Hvad er forsvarlig økonomisk forvaltning?

- Man kan godt sige, at det er den forkerte rækkefølge, som kommunen griber det her an på. Havde det ikke været mere hensigtsmæssigt at starte med at se på lodsejernes interesse for det her (vådområdesprojekter red.) - om det er realistisk at gennemføre projektet. Fremfor først at foretage forundersøgelsen, siger Frederik Waage. 

Et af principperne i forvaltningsretten går ud på, at man skal handle sagligt som offentlig myndighed. Og så er det i øvrigt ligegyldigt, om pengene kommer fra kommunekassen eller statskassen. 

- Det er jo ikke ens egne penge, man bruger. Det er jo vores allesammen. Det er fællesskabets midler, som vi bruger. Og siger man det lidt hårdt - så kan man sige: Det er altid lettere at forvalte andre menneskers penge end ens egne penge, siger Frederik Waage. 

 

 

Oversigt

    Oversigt