Affald flyder hos dyrerne i Odense Zoo

Det flyder med plasticdunke, spande og lagner på snore i Odense Zoo. Men der er ikke fordi dyrepasserne er dårlige til at rydde på. Der er mening med galskaben.

Formålet er at dyrenes hverdag skal skal indeholde så meget bøvl som muligt. Det skal være med til at berige dyrenes hverdag.

I naturen vil en dødningehovedabe for eksempel bruge 6 timer i døgnet på at finde føde. I Zoo tager det typisk 2 timer. Ved at lave forskellige tiltag, f.eks. putte frugt ind i en bold, så får aberne en udfordring. Det tager længere tid for dem at få mad, ganske som i naturen.

Gæster i Odense Zoo undrer sig ofte over, at dyrepasserne er så dårlige til at rydde op. Det flyder med spande, reb og plastik-fiduser rundt i de fleste dyreanlæg. Ser man på situationen med en dyrepassers øjne, så ser man et anlæg, præcist som det skal være. Et anlæg fyldt med elementer, der beriger dyrene. Anlæg uden aktivitet, duer ikke.

Parfume og krydderier er godt til dyrene i Odense Zoo. Lugtene er aktivering af dyrs lugtesans. Mange dyrs lugtesans er meget stærkere end menneskers. Det betyder, at hvis parfume sprayes i løveanlægget, så vil løverne straks gå i gang med at undersøge, hvor duftene stammer fra.

- Vi bruger parfume hos løverne, det fungerer rigtigt godt. Hvor imod krydderier kunne de ikke lide, fortæller dyrekoordinator Kirstin Anderson Hansen fra Odense Zoo.

Dyrene i Odense Zoo har fået Danmarks første Zoo-legerum. Det er et rum fyldt med bolde, kogler, krydderier og parfumer. Her kan dyrepasserne kan finde en masse remedier, der hjælper dem i arbejdet med at berige dyrene.

Det er første gang i Danmark, at en zoologisk have har lavet et legeredskabsrum.

I dagene 22. - 25. april er Zoo vært for en international workshop, der fokuserer udelukkende på berigelse af dyr i fangenskab.

Konferencen ledes Odense Zoos dyrekoordinator Kirstin Anderson Hansen, dr. David Shepherdson fra Oregon Zoo og Sabrina Brando fra Animal Concepts. Workshoppen er en blanding af teori og praksis,

- Vi håbet er, at de dyrepassere, zoologer og dyrlæger, der deltager, vil bruge teknikkerne fra konferencen i deres eget arbejde, fortæller hollandske Sabrina Brando fra Animal Concepts.

Hollandske Sabrina Brando fra Animal Concepts fortæller her, hvor langt man kan gå med berigelse af dyr i Zoo.

Oversigt

    Oversigt