Afghanskfødt bagersvend er perfekt opskrift på integrationssucces

Abdul Rauf Karolchail kunne stort set ikke dansk og manglede arbejde. Bageren i Ejby manglede arbejdskraft, og sammen skabte de en fynsk integrationssucces.

Fynske kommuner har særlig god erfaring med at integrere flygtninge og indvandrere i forhold til resten af landet, særligt i forbindelse med den nye integrationsgrunduddannelse. Den afghanskfødte bagersvend Abdul Rauf Karolchail er dog den perfekte opskrift på en vellykket integration, for han har sikret sig job helt på egen hånd.

For fire år siden spurgte han i bagerbutikken ind til en opslået læreplads i Ejby Bageri med de få danske ord, han kunne, og her arbejder han stadig. 

- Jeg synes, det er godt. Jeg lærer mange nye ting, siger Abdul Rauf Karolchail, der i første omgang fik lov at prøve at være bager en weekend.

Bagermester: Derfor ansatte jeg Abdul

Bagermester Claus Hedegaard, der ligesom resten af bager- og konditorbranchen manglede arbejdskraft, valgte efterfølgende at beholde den afghanske flygtning, og det fortryder han ikke.

- Han har vist det rette engagement, initiativ og tilgang til bagerfaget. Han har haft lyst til at lære og haft utrolig stor flid, siger Claus Hedegaard, der efterspørger, at jobcentrene tager bedre fat i udlændingene og eksempelvis laver nogle kompetenceundersøgelser.

Abdul Rauf Karolchail mener, det vigtigste er, at folk i hans situation lærer dansk og får det brugt i hverdagen.

- Flygtninge skal i gang med at lære sproget og i gang på en arbejdsplads, siger han.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Minister: Det afgørende er ikke hvilken ordning

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) besøgte mandag tre fynske arbejdspladser for at få gode råd til, hvordan flygtninge og indvandrere bedre kommer ud på arbejdsmarkedet.

Selv om især Odense Kommune har markeret sig ved at få langt flere flygtninge og indvandrere i forløb på integrationsgrunduddannelsen, er det vigtigste ikke hvilken måde, men bare at det i sidste ende lykkes at få flygtninge og indvandrere i arbejde.

- Man skal passe på med, at man ikke stirrer sig blind på, hvilken ordning det må handle om. Man skal ud på arbejdsmarkedet, så man kan forsørge sig selv, siger Inger Støjberg.

Fra læreplads til fastansættelse

Selv om den afghanskfødte bagersvend er et skoleeksempel på, hvordan man kan sikre en vellykket integration, er der stadig udfordringer.

- Det nye sprog er svært for mig, siger Abdul Rauf Karolchail.

Hans læreplads blev i sommer forvandlet til en fastansættelse efter hans svendeprøve.

- Det betyder rigtig meget, fordi jeg kender alle mine kollegaer, siger Abdul Rauf Karolchail.

Oversigt

    Oversigt