Afhoppere spærres inde hos bander

Kriminalforsorgen har flere gange spærret tidligere medlemmer af banden Black Cobra inde i fængsel for netop Cobra-fanger, hævder afhopper-advokat.

Det er langt fra noget særsyn, at Kriminalforsorgen placerer afhoppere fra en af landets mest hårdkogte bander "Black Cobra" i Nyborg Statsfængsels særlige afdeling for netop Cobra-fanger.

Som Ritzau har beskrevet, så kylede Kriminalforsorgen i sidste måned en Cobra-afhopper ud af hans celle i det ellers bandeneutrale arresthus i Maribo og overflyttede ham til Cobra-afdelingen i Nyborg. Her sidder han nu i enecelle på tredje uge af frygt for at møde sine forhenværende bandebrødre.

Og det er et forløb, der langt fra er enestående, lyder det nu fra afhopperens advokat, Janus Malcolm Pedersen.

- Jeg har kendskab til flere sager, hvor Kriminalforsorgen har placeret forhenværende Cobra-folk i Nyborgs Cobra-afdeling. Så sent som i foråret havde jeg en klient, der forsøgte at råbe Kriminalforsorgen op, men myndighederne var fra første færd ophøjet ligeglade med mandens argumenter, siger Janus Malcolm Pedersen.

Sikkerhedschef i Kriminalforsorgen, Michael Gjørup, afviser beskyldningen om sjusk med håndteringen af bandeafhopperne.

- Vi hører i øjeblikket jævnligt fra folk, der hævder, at de har meldt sig ud af bandemiljøet, og af og til finder vi da også ud af, at den er god nok. Men man har selv en forpligtelse over for myndighederne til at bevise, at man ikke længere er medlem af en bande. Vi ville jo være til grin, hvis man bare sådan uden videre kunne frasige sig sit bandemedlemskab, lyder det fra sikkerhedschefen.

Ledelsen i Nyborg Statsfængsel er generelt godt tilfredse med kriminalforsorgens fordeling af bandemedlemmer.

- Men i forhold til rockerne, så kommer Rigspolitiet og Kriminalforsorgen oftere i tvivl om, hvor medlemmerne i de indvandrerdominerede bander præcist hører til, for medlemmerne af de lidt nyere bander har ofte et løsere tilhørsforhold, fortæller vicefængselsinspektør, Una Jensen.

Oversigt

    Oversigt