I det fynske folks tjeneste

Aftale: Pakke skal hjælpe landbruget og FIH

Ny pakke skal hjælpe gældsramte landmænd og ejendomskunderne i FIH Erhvervsbank.

SF's erhvervsminister Ole Sohn har indgået aftale om en såkaldt udviklingspakke, som har til formål at hjælpe gældsramte landmænd og ejendomskunderne i FIH Erhvervsbank.

Det oplyser ministeren efter et møde fredag morgen med forligspartierne bag Finansiel Stabilitet

- Vi laver en konstruktion omkring FIH, hvor vi løfter en række ejendomsengagementer over i et nyt selskab. dermed genetablerer vi FIH som en erhvervsbank, som kan servicere små og mellemstore virksomheder, siger han.

Bankpakken opretter også en statslig jordbank, der skal redde sunde landmænd, som kan låne op til tre milliarder kroner. Jordbanken skal ejes af Nationalbanken og finanssektoren.

Aftalen styrker også eksportfinansiering med 15 milliarder kroner til eksportlån. Samtidig ydes mindst 20 milliarder kroner i eksportgarantier gennem Eksport Kredit Fonden.

- Vi har fundet 20 milliarder kroner mere til eksportgarantier, så vi får mere vækst. Så den gryende optimisme i erhvervslivet også kan smitte af, siger Ole Sohn.

han håber, at bankpakken kan skabe vækst i stedet for nedskæring.

- Tidligere har vi forsøgt at afværgekatastrofer eller uhensigtsmæssigheder. Nu er vi i gang med at udvikle og skabe grobund for, at der bliver finansieringsmuligheder både for landbrug og små og mellemstore virksomheder, siger Ole Sohn.

Aftalen etablerer et nyt selskab under Finansiel Stabilitet, der overtager erhvervsejendomme for 15 milliarder kroner fra FIH Erhvervsbank. Staten kan forhåbentlig sælge ejendommene med fortjeneste, siger han.

- Når de ejendomsengagementer bliver solgt - forhåbentlig til en større værdi - så lægger der en upside (fortjeneste) til staten, som kan vise sig at blive en god forretning, siger Ole Sohn.