Afvist i 2014: Multi-handicappede Jakob får nu drøm opfyldt

I 2014 blev den multihandicappede Jakob Nonnemann afvist, da han ville deltage i broløbet. I år får han for første og sidste gang mulighed for at deltage i det historiske løb.

20-årige Jakob Nonnemann peger stolt på plakaten af Storebæltsbroen, der hænger hjemme i stuen. For det er yndlingsbroen, der hænger på væggen, og det er netop dén bro, som han kan opleve på nært hold til broløbet, hvor han for første gang må være med.

quote Vi var meget oprørte over, at vi ikke kunne få lov til at løbe med

Henrik Nonnemann, far til handicappede Jakob

- Jeg tænker, at det er dejligt. Jeg er rigtig glad på Jakobs vejne, forklarer Henrik Nonnemann, der er far til Jakob, og som skal med til broløbet for at hjælpe sin søn. 

Jakob Nonnemann havde et brændende ønske om at deltage til broløbet i 2014, men af sikkerhedsmæssige årsager valgte løbsledelsen at afvise far og søn til broløbet for tre år siden: 

- Vi var meget oprørte over, at vi ikke kunne få lov til at løbe med, fortæller Henrik Nonnemann.

Jakob Nonnemann, der i dag er 20 år gammel, sidder i kørestol og kan ikke selv tale. Han forstår dog alt, hvad man siger til ham, og han bruger håndbevægelser til at kommunikere med. 

Jacob Nonnemanns far fungerede derfor som talsmand for sin søn, og han klagede over afvisningen. Derudover forsøgte han at råbe blandt andre transportministeren op, men uden held.

quote For at få dem med, er vi nødt til at lave løb i løbet. Vi har lavet en særskilt plan for, hvordan det skal afvikles, og hvordan de kan komme til og fra i sikkerhed

Carl Haals, løbsleder ved Broløbet Storebælt

I år er det dog lykkes, og den multihandicappede Jakob Nonnemann, der sidder i kørestol, kan til det måske sidste broløb få sit ønske opfyldt:

- Vi er i god form og forberedt, siger Henrik Nonnemann. 

- Vi håber, de får et godt løb

Ifølge løbsleder Carl Haals var det erfaringer fra 1998, hvor deltagerne havde mulighed for at være med på rulleskøjter, der gjorde, at Jakob Nonnemann ikke kunne være med til løbet i 2014:

- Det gav store problemer, da alt for mange ikke kunne løbe på rulleskøjter på den lange strækning, og de kunne ikke løbe op ad højbroen. Så der besluttede vi, at vi ikke ønskede hjul på broen længere, siger Carl Haals. 

Noget tyder dog på, at Henrik Nonnemans kamp for sin søn ikke har været forgæves. Det er nemlig efter de mange debatter, at ledelsen har besluttet, at der skal laves en risiko- og sikkerhedsvurdering for at give handicappede mulighed for at deltage: 

- For at få dem med, er vi nødt til at lave løb i løbet. Vi har lavet en særskilt plan for, hvordan det skal afvikles, og hvordan de kan komme til og fra i sikkerhed. 

20-årige Jakob Nonnemann er stor fan af de danske broer. Det er dog Storebæltsbroen, der er hans store favorit. 
20-årige Jakob Nonnemann er stor fan af de danske broer. Det er dog Storebæltsbroen, der er hans store favorit. 

Stor erfaring med løb

Det er dog ikke første gang, at Jakob Nonnemann skal på eventyr med sin far som støtte. De har flere gange løbet sammen med deres såkaldte jogger, hvor de blandt andet har deltaget til Eventyrløbet sammen og også klaret mange halvmarathon-arrangementer. 

- Da han fik at vide, at han ikke kunne løbe med over broen, kunne han simpelthen slet ikke forstå det. Nu har vi løbet alle mulige andre løb, og vi er gode til at komme ud blandt andre mennesker, og der havde han aldrig oplevet, at der var noget, han ikke kunne være med til, forklarer Henrik Nonnemann. 

Da far og søn blev afvist tilbage i 2014, blev de i stedet inviteret til Lillebælt Halvmarathon af Team Tvilling. Team Tvilling består af brødrene Steen og Peder Mondrup.

Der er afsat 50 handicap-pladser til broløbet på Storebæltsbroen, der muligvis skal afholdes for sidste gang lørdag den 9. september. En af pladserne er reserveret til Jakob Nonnemann, der nu ikke længere kun behøver at nøjes med at se drømmene på billederne af Storebæltsbroen i det lille hjem: 

- Jeg er glad for, at de vil tage imod tilbuddet. Jeg håber, at de får en god oplevelse på trods af vejret. Og at de synes, det var det værd at tage med, siger Carl Haals, løbsleder, Broløbet.

Se indslaget med Jakob og hans far, da de blev afvist tilbage i 2014 herunder: 

 

 

Oversigt

    Oversigt