Aggressiv sygdom truer fynske skove

En aggressiv træsygdom kan koste de fynske skovejere 30 millioner kroner, vurderer eksperter.

Den dræber rødderne på bøg, ahorn, ask, birk og mange andre træarter. Smitten spredes med både vand, jord og plantemateriale. Og den kan overleve i jorden i mange år, efter at et træ er dødt og fældet.

Danmark er ramt af en ny usædvanlig aggressiv træsygdom - eller rettere: en række forskellige sygdomme, der alle kan føres tilbage til parasitten phytophthora.

Det skriver Politiken Søndag.

- Phytophthora er en meget alvorlig trussel mod vores skove og natur, siger Kirsten Thinggaard til Politiken.

Hun er plantepatolog med mere end 30 års forskningserfaring i plantesygdomme og dansk repræsentant i den EU-gruppe, der i øjeblikket er ved at granske sygdommen og finde nye måder at bekæmpe den.

Phytophthora kommer typisk hertil med træer og buske, der sælges på planteskoler. Andre EU-lande er i alarmberedskab over sygdommen.

I Sydsverige vurderer eksperter således, at op mod halvdelen af samtlige bøgetræer kan komme til at lade livet inden for de næste årtier.

Ingen nye træer

De private skovejere i Dansk Skovforening er også meget bekymrede. Foreningen vurderer, at phytophthora kan koste samfundet flere hundrede millioner kroner.

På Fyn vurderer Dansk Skovforening, at sygdommen kan koste de statslige og private skovejere omkring 30 millioner kroner.

Dels fordi skovene mister en tilvækst på op mod en million kubikmeter godt løvtræ. Dels fordi træ, der skulle have været brugt som møbler, må sælges billigt som brænde.

Hertil kommer, at man i mange år ikke må plante nye træer på de ramte arealer, fordi sygdommen kan blive i jorden i op til 15-20 år.

- Skovbruget er generelt ramt af flere sygdomme på grund af klimaændringer og øget international samhandel med træprodukter.

- Denne sygdom er særlig uhyggelig, fordi den går på stort set alle løvtræer i skovene, siger Martin Einfeldt, informationschef i Dansk Skovforening, til Politiken.

Oversigt

    Oversigt