I det fynske folks tjeneste

Ahrendtsen: uværdigt at bruge varme fra krematorier

Odense Kommune vil til at genbruge varmen fra krematorier. Men det vækker harme hos Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen.

- Det er noget underligt noget, og jeg bryder mig ikke om det. Hvad er det næste? Jeg kan forstå at man vil udnytte varmen, men det er mennesker vi brænder. Det er ikke kul. Det er et menneske, som består af sjæl og ånd. Det gør halmballe ikke, siger Alex Ahrendtsen, der er medlem af byrådet i Odense.

Langt størstedelen af varmen kommer fra den overskudsvarme, som bruges til at varme ovnen op til 800 grader. Herefter bruger man vand til at køle røgen ned. Så det man vil gøre nu, er at koble en ekstra varmeveksler på vandet, så man kan udvinde energien derfra. Lige nu går energien til spilde og forsvinder ud i den blå luft.

Etisk Råd har anerkendt beslutningen, og lægger vægt på den lange proces. Derfor mener de, at der er tale om en sømmelig omgang med den afdøde. Alex Ahrendtsen undrer sig dog over, at Rådet kan sige god for varme fra krematorier.

- Det handler om respekt for livet og døden. I den her sag er det afgørende, at det er mennesker der bliver brændt, og at man udnytter den varme. Det er underlig maskinel opfattelse, siger Alex Ahrendtsen.