Al-Qaeda styrede terrorcellen i Odense

PET's civilagent i terrorsagen blev mandag afhørt i Østre Landsret under stort opbud af politi.

Al-Qaeda i Irak styrede terrorcellen i Odense og ønskede en likvidering af den agent, der infiltrerede gruppen for Politiets Efterretningstjeneste.

Det forklarede civilagenten Lars, da han mandag for første gang vidnede i Østre Landsret under et massivt opbud af svært bevæbnet politi.

Den tiltalte AK var rejst til Irak for at slås mod amerikanerne, men han blev sendt hjem igen af den nu afdøde al-Qaeda-leder Abu Musaf al-Zarqawis folk, skriver Ritzau.

Folketinget var bombemål

- Han sagde, at han ikke kunne forstå, hvorfor Gud ikke ville modtage hans offer, sagde Lars og fortalte, at AK havde fået besked på at gøre noget "hjemme" i stedet for at kæmpe i Irak.

AK fortalte agenten, at de potentielle mål for en bombe var Folketinget, et politisk møde for støtter af Irakkrigen eller en menneskefyldt Rådhuspladsen.

Lars skaffede gødningen til brug for en bombe. Han blev udpeget, fordi han var den i gruppen med det mindste skæg og den eneste med et dansk udseende.

Der blev talt om at komme metalstykker i bomben for at gøre effekten større. Men da Lars bragte gødningen til veje, bragte han samtidig sig selv i livsfare, følte han.
 
- Jeg fik at vide (af en af de andre tiltalte), at jeg skulle passe på, fordi jeg havde gjort mig overflødig, når jeg havde skaffet, hvad der skulle skaffes. Jeg forstod det sådan, at jeg skulle fjernes.

Han følte sig truet og spurgte AK direkte.

- Han sagde, at han havde talt med dem i udlandet, men at det ville han og andre her ikke være med til.

Skruetrækker i benet

Det var ikke den eneste gang, at Lars var tæt på at bakke ud. En lillebror til AK jog en skruetrækker i hans ben under en ellers fredelig samtale i moskeen på Ørbækvej. Lillebroren spurgte Lars, om han stod bag, at PET netop havde haft fat i AK til en såkaldt præventiv samtale om hans holdninger.

- Jeg hev skruetrækkeren ud og smed den hen til AK og råbte, at han selv kunne stikke mig med den, hvis han troede, at jeg var stikkeren. Han tænkte sig om i et par sekunder og sagde, at det troede han ikke. Jeg var klar til at sige farvel og tak, men PET ville gerne have, at jeg fortsatte, forklarede Lars.
 
Han vidnede af hensyn til sin egen sikkerhed bag lukkede døre. Tilhørere måtte lytte med via højttalere i et andet lokale i retsbygningen.

- Jeg har fået at vide af PET, at der er iværksat en beskyttelse af mig og min familie, men ikke hvordan.Der er afsat fire dage til afhøringen af agenten, som skal vidne igen tirsdag.

Oversigt

    Oversigt