I det fynske folks tjeneste

Allergi-plante breder sig på Fyn

Den stærkt allergifremkaldende bynke-ambrosie er så småt ved at få fodfæste i Danmark.

Den stærkt allergifremkaldende bynke-ambrosie er ved at få fodfæste på Fyn.

Får den det, kan vi se frem til flere danskere med pollenallergi og en fattigere natur. 

Første gang bynke-ambrosie blev registreret i Danmark var for ti år siden i Nordsjælland. Nu er der meldinger om planten fra flere steder i landet, sidst på Fyn, i Sønderjylland og Frederikshavn.

Danmarks Naturfredningsforening og Astma-Allergi Forbundet er derfor gået sammen i en opfordring til alle: Ryk bynke-ambrosie op og brænd den.

- Bynke-ambrosie er en af de mest allergifremkaldende planter, vi kender. Dens pollen er i den værste kategori lige som birkepollen. Får bynke-ambrosie for alvor fodfæste i Danmark, kan vi forudse, at der bliver mange flere med pollenallergi. I dag har ca. 25 procent af alle danskere pollenallergi, siger Janne Sommer, biolog og pollenansvarlig hos Astma-Allergi Forbundet.

Ryk den op

Sæsonen for pollen i Danmark vil også blive forlænget med bynke-ambrosie. Den blomstrer og afgiver pollen i september og oktober i ca. 6-8 uger.
 
- Der er endnu så få eksemplarer af planten, at vi kan nå at bekæmpe den. Derfor opfordrer vi i fællesskab alle til at hjælpe: Ryk planten op og kom den i en sæk til forbrænding - uanset hvor du finder den, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks aturfredningsforening.

- Du skal ikke smide den på kompostbunken, da det let kan sprede frøene. Husk at bruge handsker, for planten kan give allergiske reaktioner, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Bynke-ambrosie og allergi

- Knap 25 procent af alle danskere har i dag allergi over for pollen. Med bynke-ambrosie vil det tal givetvis stige.
- Symptomerne på allergi over for bynke-ambrosie er høfeber og astma. 
- Forskere mener, at bynke-ambrosie er skyld i halvdelen af de astmaanfald, som folk oplever, der hvor planten gror i Centraleuropa.
- Bynke-ambrosie blev første gang fundet i de danske pollenfælder i 1999. Siden har der næsten hvert år været pollen både i fælden i København og Viborg.
Kilde:
www.dn.dk

www.dn.dk

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.