Alternativet beskyldes for tyveri i Region Syddanmark

Enhedslistens Andreas Lund Andersen skifter til Alternativet i Region Syddanmark. Det, mener hans gamle parti, er mandattyveri.

Andreas Lund Andersen har siden 29. september 2016 repræsenteret Enhedslisten i regionsrådet i Region Syddanmark, som afløser for Mikkel Andersen. Den post har han bestridt sammen med Vibeke Syppli Enrum, men det er slut nu.

Andreas Lund Andersen har nemlig meldt sig ud partiet og ind i Alternativet.

- Det er helt uanstændigt, og det er at stjæle borgernes stemmer over i et andet parti. Det er et problem, fordi 40.000 mennesker stemte på Enhedslisten ved sidste valg, og nu har Andreas Lund Andersen valgt at tage mandatet med over i Alternativet, der er et helt andet parti med en hel anden politik. Det er juridisk muligt, men uanstændigt, mener Vibeke Syppli Enrum.

Alternativet havde ingen mandater før Andreas Lund Andersens indmeldelse i partiet. 

- Der er rigtig mange mennesker, der stemte på Enhedslisten i tillid til, at vi ville forvalte deres stemme, og så kan man altså ikke komme og sige, at man hellere vil noget andet. Det skaber politikerlede og gør, at folk ikke vil stemme, hvis de valgte kan shoppe rundt efter indflydelse, mener Vibeke Syppli Enrum.

I Enheldslisten er det ikke tilladt for medlemmer i regionsråd, byråd eller Folketinget at skifte parti. Det står i partiets vedtægter, og medlemmer er derfor forpligtede til at nedlægge deres mandater, hvis de melder sig ud af partiet.

- Man må gerne udvikle og afvikle sig, men så må man bare melde sig ud og lade være med at tage mandatet med sig, siger Vibeke Syppli Enrum. Derfor opfordrer Enhedslisten også Andreas Lund Andersen til at opgive sit mandat i regionsrådet.

Afhopper bliver i Alternativet

Det kommer dog ikke til at ske, forsikrer det nye medlem af Alternativet. 

- Jeg har meldt mig ind i Alternativet, fordi det er her, min politiske fremtid ligger, og her kan jeg helhjertet gå ind i de politiske projekter, fortæller Andreas Lund Andersen.

Derfor afviser politikeren, at der er tale om mandattyveri, som Enhedslistens Vibeke Syppli Enrum kalder det.

- Jeg ser det jo ikke som mandattyveri. Enhedslisten valgte selv at frasige sig sit andet mandat, dengang partiet ekskluderede Mikkel Andersen, der søgte sygeorlov, og som jeg blev indsat i stedet for. Jeg følger jo bare regionsrådets vedtægter. Det er kun Enhedslisten, der har nogle andre regler, siger Andreas Lund Andersen.

Men som tidligere medlem af Enhedslisten er du vel netop underlagt de regler, partiet har vedtaget om, at man opgiver sit mandat, hvis man skifter parti?

- Jeg ser ikke, at jeg har underlagt mig de regler, fordi jeg sidder som suppleant for Mikkel Andersen, der efter sin sygemelding er blevet løsgænger.

Oversigt

    Oversigt