Amdi Petersen anholdt

Tvind-grundlæggeren Amdi Petersen med de fynske rødder er blevet anholdt i USA. Politiet i Holstebro sigter ham for underslæb og skattesvindel.

-

Tvind-grundlæggeren Amdi Petersen med de fynske rødder er blevet anholdt i USA. Politiet i Holstebro sigter ham for underslæb og skattesvindel.


Anholdelsen skete natten til søndag i en lufthavn i Los Angeles, hvor han var i transit på vej fra Afrika til Mexico. Anholdelsen er sket på begæring af Holstebro Politi, oplyser Jens Kaasgaard, politimester i Holstebro, til Ritzau.


Anholdelsen kommer, efter at Holstebro Politi i to måneder i hemmelighed har haft udstedt en international arrestordre på ham.


- Vi har bedt dem om at anholde ham, fordi vi har haft en mistanke om, at han vil unddrage sig retsforfølgning, hvis der skulle blive rejst tiltale. Vi har haft en fængslingskendelse siden den 18. december, og siden da har han været efterlyst internationalt, siger Jens Kaasgaard.


Mogens Amdi Petersens beskikkede advokat, Jørgen Quade Andersen, var mandag middag på vej til USA for at kunne yde bistand til sin klient.


Ifølge Herning-advokaten har han endnu ikke været i telefonisk kontakt med Amdi Petersen efter anholdelsen.


- Han er afskåret fra kontakt til omverdenen, så jeg har af gode grunde endnu ikke talt med ham, siger Jørgen Quade Andersen til Ritzau.


Derfor ved Quade Andersen endnu ikke, om Mogens Amdi Petersen frivilligt vil lade sig udlevere til Danmark - eller om han eventuelt bliver tvunget til det via rettens vej.


Ifølge Herning-advokaten er der ifølge de foreløbige oplysninger berammet et retsmøde tirsdag aften dansk tid i Los Angeles. Men hvor det nærmere skal finde sted, ved han endnu ikke. Han var mandag middag heller ikke vidende om, præcis hvor Amdi Petersen sidder anholdt.


- Men det har man lovet mig at finde ud af, inden jeg når frem, lyder det fra Quade Andersen. Han afviser, at det berammede retsmøde betyder, at Amdi Petersen allerede har taget stilling til, at han ikke frivilligt vil lade sig udlevere til Danmark.


- Så vidt jeg ved, så skal der under alle omstændigheder afholdes et retsmøde, siger Jørgen Quade Andersen.


Ifølge ham skal Mogens Amdi Petersen også have en amerikansk advokat - beskikket eller hyret til at repræsentere sig i USA.


- Jeg har aldrig været i USA i forbindelse med en straffesag og kender ikke til det amerikanske retssystem, siger han. Står det til ham, vil retsmødet komme til at foregå for lukkede døre.


- Jeg ønsker dørene lukket af principielle årsager. Det, der kommer frem i den slags sager, skal ikke ud i offentligheden, siger Jørgen Quade Andersen, der dog ikke ved, hvordan amerikanske dommere stiller sig til hele problematikken om åbne eller lukkede døre i retssager.


Herning-advokaten vil ikke ud med, om han siden sin beskikkelse - og forud for anholdelsen - har været i kontakt med Amdi Petersen - og i så fald om han har stået ansigt til ansigt med ham.


Inden grundlæggelsen af Tvindskolerne gjorde Amdi Petersen sig på flere måder bemærket på Fyn. Han voksede op i Ringe, hvor hans far var skoleinspektør. Senere blev han lærer på Kroggårdskolen i Næsby, men her kunne han ikke fastansættes på grund af langt hår og islandsk sweater - et \"berufsverbot\", som dengang bragte Amdi i medierne.


Amdi Petersen var også manden bag Danmarks første kollektiv, som han startede på Roers Alle i Tarup i 1962. Senere flyttede kollektivet til Hunderupvej, hvor det under navnet Huset blev et samlingssted for tidens \"alternative\" ungdom.

Oversigt

    Oversigt