Anker Boye trækker sig

Anker Boye genopstiller ikke som borgmester ved valget næste år: Borgmesteren peger på Peter Rahbæk Juel som sin efterfølger

Odenses borgmester Anker Boye trækker sig som partiets spidskandidat og genopstiller dermed ikke til kommunalvalget i 2017. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Anker Boye har således, når valgperioden udløber, været med i kommunalpolitik på topplan i 24 år, heraf 20 år som borgmester og fire år (2006-2010) som rådmand for by- og kultur.

Under alle omstændigheder står det nu fast, at Socialdemokraterne i Odense skal ud og finde en ny spidskandidat.  De kommende uger og måneder er der møder i de lokale partiforeninger, - og her får medlemmerne mulighed for at indstille en ny kandidat til det store repræsentantskabsmøde den 4. april, hvor Anker Boyes afløser vil blive valgt eller kåret.

Anker Boye siger til Fyens Stiftstidende, at han ser Peter Rahbæk Juel, som sin naturlige arvtager. Og TV 2/Fyns politiske redaktør kan heller ikke spotte andre oplagte kandidater.

- Lige nu ser jeg kun ét emne, og det er gruppeformanden Peter Rahbæk Juel. Der kan selvfølgelig komme andre, men lige nu er han det allerbedste bud på en ny spidskandidat. Han er også det bedste bud på en ny borgmester, hvis Anker Boye senere på året vælger at trække sig fra posten som borgmester, siger Jesper Buch.

Han (Anker Boye red.) vil være ledelsesmæssigt svækket, fordi han opfattes som værende på vej væk. Lur mig om han ikke allerede i kraft af sit enorme netværk har fået en interessant og tung bestyrelsespost stillet i udsigt

Buch: Bestyrelsesposter kan sende Boye på tidlig pension

Anker Boye siger til Fyens Stiftstidende, at han vil blive siddende resten af byrådsperioden, men politisk redaktør, Jesper Buch, er ikke overbevist om, at det kommer til at ske.

- Jeg vil ikke blive overrasket, hvis Anker Boye inden længe også  trækker sig helt fra byrådet. Han vil være ledelsesmæssigt svækket, fordi han opfattes som værende på vej væk. Lur mig om han ikke allerede i kraft af sit enorme netværk har fået en interessant og tung bestyrelsespost stillet i udsigt, siger TV 2/Fyns politiske redaktør Jesper Buch.

Anker Boye blev i 1993 valgt ind i Odense Byråd, hvor han afløste Verner Dalskov på posten som borgmester.  Han fik dengang over 19.500 personlige stemmer og stormede ved de efterfølgende valg til tops med meget store personlige stemmetal, som toppede i 2001 med over 36.000 personlige stemmer.

Anker Boye kom dog siden i stærk modvind i forbindelse med festlighederne omkring fejringen af H C Andersen i 2005. Efter en massiv kritik af hans rolle i forbindelse med et stort underskudvalgte valgte han at  trække sig som formand for HCA Fonden.  Kritikken var især rettet mod hans beslutning om at hyre Tina Turner til et show i Parken til knap seks millioner kroner.

Anker Boyes personlige stemmetal faldt ved valget samme år til godt 18.000 stemmer, hvorefter den konservative ærkerival Jan Boye med hjælp fra et enkelt radikalt mandat kunne snuppe borgmesterposten.

Anker Boye var dog tilbage som borgmester igen ved det efterfølgende valg i 2009, dog uden de tidligere tiders prangende stemmetal. Ved seneste kommunalvalg i 2013 fik han knap 12.000 personlige stemmer.

Anker Boye er født i 1950 og vil være fyldt 67 år, når den nuværende valgperiode udløber.

Oversigt

    Oversigt