Ankestyrelsen afviser klage: - Der er ikke nogen retssikkerhed for forældre og børn

Ankestyrelsen har afvist en klage i en børnesag fra en borger i Langeland Kommune, der ikke mener, hendes sag er håndteret korrekt. Det får nu hendes advokat til at rette en skarp kritik af Ankestyrelsen.

Sandie Hansen fra Bagenkop har fået afslag på sin klage over Langeland Kommunes håndtering af hendes sag, hvor hendes to sønner ikke længere må bo hos hende.

Hvis du er uenig eller utilfreds med behandlingen af en sagsbehandling i din kommune, så har du mulighed for at klage over den til en uafhængig klageinstans. Den instans hedder i Danmark Ankestyrelsen, og det er dem, der netop har afvist Sandie Hansens sag.

Radiokanalen 24syv og TV 2 Fyn har tidligere fortalt om Sandie Hansens sag. Afgørelsen fra Ankestyrelsen møder kritik fra hendes advokat.

- Vi deler ikke den opfattelse, at der er et anbringelsesgrundlag, og at betingelserne for en anbringelse er opfyldt.

- Vi havde også et klagepunkt i selve sagen og den måde, man fejlagtigt oplyste sagen på, siger Jeanette Gjørret, der er advokat hos Stage Advokater.

Hun var sammen med Sandie Hansen hos Ankestyrelsen i sidste uge, og her fik de 30 minutter til at modbevise Børne- og Ungeudvalgets vurdering af, at Sandie Hansen ikke er egnet som mor.

- Jeg mener sådan set, at Sandie har dokumenteret og påvist, at alle de her beskyldninger, hun er blevet mødt med, er faktuelt forkerte, siger Jeanette Gjørret.

quote Jeg mener ikke, at Ankestyrelsen har levet op til at skulle være en uafhængig klageinstans og sikret Sandies retssikkerhed

Jeanette Gjørret, advokat

Bruger faktuelt forkerte oplysninger

Noget af det, som Sandie Hansen og hendes advokat har klaget over, er, at Langeland Kommune har brugt fejlvurderinger og deciderede forkerte oplysninger i evalueringen af hendes evner som mor.

Blandt andet skriver Langeland Kommune, at Sandie Hansen har en psykisk diagnose, hvilket hun beviseligt ikke har. Derudover ligger der også en børnepsykologisk vurdering af Sandie Hansens evner som mor, som er foretaget af en psykolog, der aldrig har set Sandie Hansen sammen med sine børn.

- Jeg mener jo faktisk, at vi har tilbagevist de her påstande.

Når Sandie Hansen sammen med sin advokat bringer sagen ind i Ankestyrelsen og derved klager over kommunens håndtering, så er det netop kommunens skøn, som Ankestyrelsen bruger til at træffe sin afgørelse.

- De lægger jo vægt på kommunens oplysninger. Derfor mener jeg ikke, der har været en tilbundsgående prøvelse af sagen. I en uafhængig klageinstans, så er det jo uhyre vigtigt, at man får prøvet alle elementer af den her afgørelse - også i forhold til det materielle, siger Jeanette Gjørret.

- Piller vi de sagsakter ud, som er decideret forkerte, så er der ikke noget anbringelsesgrundlag. Så jeg mener ikke, at Ankestyrelsen har levet op til at skulle være en uafhængig klageinstans og sikret Sandies retssikkerhed.

quote Når forvaltningen har bidt sig fast og har en eller anden forestilling om, hvordan man er som forældre, så bliver der bygget en sag op om den fortælling

Jeanette Gjørret, advokat

Kompromitterer borgernes retssikkerhed

Faktisk er Jeanette Gjørret så utilfreds med Ankestyrelsens håndtering af Sandie Hansens sag, at hun mener, de bryder med hendes retssikkerhed.

- Jeg mener ikke, hun har haft nogen retssikkerhed. Og det er lige fra sagens start. Det bliver meget tydeligt i Sandies sag, men det er jo et generelt problem på hele området, at der ikke er retssikkerhed for forældre og børn.

- Når forvaltningen har bidt sig fast og har en eller anden forestilling om, hvordan man er som forældre, så bliver der bygget en sag op om den fortælling, og så er det praktisk talt umuligt at løfte bevisbyrden for det modsatte, siger Jeanette Gjørret.

Advokaten fortæller, at Ankestyrelsen arbejder ud fra de skøn og oplysninger, som kommunen indgiver.

- Vi er fremkommet med en lang række dokumenter, som modbeviser alt det, som Langeland Kommune har lagt på sagen. Men selvom hun har modbevist det, så må vi jo konstatere nu, at det fortsat ikke er nok til at løfte bevisbyrden.

Har ikke vurderet sagen objektivt

Selvom børnesager generelt ofte baseres på skøn, så mener Jeanette Gjørret, at der er nogle het klare objektive forhold, som Ankestyrelsen ikke har forholdt sig til.

En ting er vel, at I føler, at I har bevist Sandie Hansen uskyld, men kan man ikke regne med, at Ankestyrelsen har vurderet for og imod, og dermed fundet beviserne mod Sandie Hansen for stærkere end beviserne for Sandie Hansen?

- Nej, for man kan jo se i afgørelsen, at de lægger vægt på forvaltningens oplysninger. Selvom jeg er partsrepræsentant, så er det her jo objektivt. Det er dokumenter fra læger, det er dokumenter fra tidligere bopælskommuner og den slags, vi har været ude at indhente.

- Man lægger blandt andet til grund, at hun er psykisk ustabil, selvom vi har dokumenter fra en læge, der beviser det modsatte, siger Jeanette Gjørret.

Jeanette Gjørret understreger desuden, at hun mener, at det er et generelt problem i Ankestyrelsen, hvor forældre og børns retssikkerhed bliver kompromitteret.

- Som det er lige nu, så er der ikke noget retssikkerhed for forældre og børn.  

Oversigt

    Oversigt