Anklager går efter et års fængsel til læge for dødshjælp

Tidligere sager om aktiv dødshjælp involverede nære relationer. Det er ikke tilfældet her, mener anklager.

Skal det koste fængselstid at hjælpe syge mennesker med at dø? Og hvornår kan man sige, at en person har medvirket til, at en person begår selvmord?

De spørgsmål behandler Retten i Svendborg onsdag, hvor de to pensionerede læger Svend Lings og Frits Schjøtt er på anklagebænken.

Ifølge anklager Kirsten Flummer kan retssagen ikke sammenlignes med tidligere sager på området.

- Vi er langt uden for de forhold, som retten har behandlet før, siger hun i retten.

Udskrev medicin

Hun henviser til flere tidligere sager fra landsret og Højesteret, hvor blandt andet venner har hjulpet andre med at begå selvmord, eller hvor en søn har assisteret sine forældre med at dø.

- De få afgørelser, vi har, handler om personer med nære relationer, og hvor der er følelser på spil, siger Flummer.

Det var der ikke ifølge anklageren, da Lings og Schjøtt udskrev medicin, som ifølge anklageskriftet blev brugt til selvmord.

- Vi kan ikke tillade os at have personlige følelser. De er ikke til stede her. Der er ingen formildende omstændigheder her, og der skal virkelig slås hårdt ned på læger, der misbruger deres adgang til medicin.

- Det kan ikke straffes med under fire måneder. Det er minimum for Frits Schjøtt, men det er det ikke for Lings, siger hun.

Straffes med fængsel

Hun mener, at lægerne bør straffes med fire måneder per tiltale mod dem.

Mens Schjøtt er tiltalt for ét forhold, er der derimod tre tiltaler mod Lings, som altså ifølge anklageren bør straffes med et års fængsel.

De pensionerede læger erkender flere af de faktiske forhold men nægter sig skyldige i at have assisteret andre med at begå selvmord.

Oversigt

    Oversigt