Anne skal på scenen - hun kender bare ikke rollen endnu

På Odense Teater øver skuespillerne normalt deres roller grundigt. Men i en ny forestilling bliver rollerne fordelt ved lodtrækning - hver dag.

Otte skuespillere står klar på Odense Teater til dagens prøve. De står allesammen helt ens klædt, nemlig i en kropsnær, hudfarvet dragt og med en hudfarvet hue på hovedet. På den måde bliver de helt ens og klar til at få kostumer på. Ingen har faste kostumer, for rollerne fordeles på dagen.

- Det er vildt spændende, og det er også nervepirrende, siger Anne Blomsgård. 

Hun er 26 år, oprindeligt fra Tønder og går nu på fjerde år på skuespilleruddannelsen i Odense sammen med syv andre. Netop på dette punkt i uddannelsen er en af Odense Teaters scener reserveret til deres præsentationsforestilling, hvor de viser, hvad de kan. Og det er så blevet til en græsk komedie med titlen Lysistrate.

Tidspunktet er kommet, hvor dagens roller skal fordeles. Prøvepublikummet overværer lodtrækningen, ligesom publikum på teatret også kommer til det hver aften.

- Rådmanden!

Jeppe Ellegaard Marling var første skuespiller til at række dagens rolle. Én efter én træder de otte skuespillere frem og trækker en af de otte roller i forestillingen.

- Kinesias, læser Anne Blomsgård op med klar og tydelig stemme fra sin seddel. 

Det er instruktør Liv Helm, der har valgt, at rollerne skal fordeles hver dag ved lodtrækning. 

Liv Helm er instruktør på forestillingen Lysistrate.
Liv Helm er instruktør på forestillingen Lysistrate.
Foto: Christoffer Laubel

- Improvisation er for mig en kerneopgave, en skuespiller skal kunne i sit arbejdsliv. Det vil sige hver aften holde sig åben for sine medspillere, reagere på hinanden og lege med hinanden. Tage de uforudsete ting, der kommer og lege videre med dem, siger Liv Helm.

Lysistrate er en græsk komedie, hvor kvinderne er trætte af mændenes konstante krig mellem to byer. For at stoppe deres krigsførelse, lægger de pres på dem ved at nægte dem sex.

Store kønsorganer

I antikkens Grækenland, var det kun mænd, der opførte skuespil. Derfor var det også helt almindeligt, at man fremhævede bryster og kønsorganer på kostumerne, så publikum kunne se, hvem der spillede hvilket køn.

Sådan har man også gjort det i Odense Teaters udgave af Lysistrate. Bryster, peniser og vaginaer er forstørret voldsomt og er en væsentlig del af kostumerne, siden historien handler om uenigheder mellem kønnene.

Anne Blomsgård har til dagens rolle påført sig mandlig kropsbehåring og en tydelig penis.
Anne Blomsgård har til dagens rolle påført sig mandlig kropsbehåring og en tydelig penis.
Foto: Christoffer Laubel

Anne Blomsgårds rolle som Kinesias er en mandlig rolle, så hun har nu fået påført sig behåring på brystkassen, en stor mave, maskinpistol i hånden og naturligvis det afgørende symbol, en kæmpe penis.

- Vi kan allesammen spille det hele, så der er en stor generøsitet i det, siger Anne Blomsgård om samarbejdet på scenen.

For skuespillerne er det en kæmpe udfordring at skulle spille nye roller hver dag. Men giver det også mening for publikum at se en forestilling, hvor alt ikke er grundigt gennemøvet? Det mener instruktøren.

- For mig er teater en levende kunstart, og jeg synes nogle gange, at vi laver teater, der dør med alle vores aftaler om lys, lyd og kostumer. Dét, at vi improviserer, gør det levende, forklarer Liv Helm.

Til sommer er Anne Blomsgård og resten af hendes årgang færdig med uddannelsen, og det ligger helt åbent, hvad og hvordan man skal arbejde bagefter. Personligt er Anne interesseret i filmmediet. Men lige nu ligger koncentrationen i dagens rolle, Kinesias. 

De mandlige og kvindelige roller fremhæves med tydelige kønsorganer på kostumerne.
De mandlige og kvindelige roller fremhæves med tydelige kønsorganer på kostumerne.
Foto: Christoffer Laubel

Og i morgen i én af de andre roller, der tilsammen skal bære forestillingen Lysistrate.

- Det er spændende, hvad det skal blive til, siger hun.

Lysistrate kan ses på Odense Teaters scene Værkstedet i perioden 2.-22. december.

Herunder kan du se indslag fra en prøve på forestillingen.

Græsk komedie bliver til lodtrækningsteater

 

Oversigt

    Oversigt