Ansættelsesstop: Voldsom strid mellem læger og regioner

Ansættelsesstop af speciallæger på landets store hospitaler skal gøre det attraktivt for ledige speciallæger at søge ud i provinsen. Det skaber nu konflikt.

Et forsøg på at presse lægespecialister til at tage job på mindre sygehuse i provinsen skaber nu alvorlige kontroverser mellem regionerne og lægernes organisationer, der har valgt at afbryde samarbejdet med regionerne forud for de kommende overenskomstforhandlinger.

Det skriver Berlingske Søndag.

Konflikten er opstået, efter at Danske Regioners bestyrelse har besluttet at indføre et ansættelsesstop for speciallæger på de fire største universitetshospitaler, Rigshospitalet/Glostrup, Herlev/Gentofte Hospital samt Aarhus og Odense Universitetshospitaler i de næste to år.

Formålet er at gøre det attraktivt for ledige speciallæger at søge til andre hospitaler uden for de store byer, som i årevis har haft svært ved at tiltrække de eftertragtede specialister. I nogle tilfælde har det ligefrem været nødvendigt at lukke afdelinger på grund af mangel på læger, hvilket har været tilfældet på sygehuse i både Thisted og Nykøbing-Falster.

Beslutningen mødes med voldsom kritik i lægernes organisationer.

- Regionernes udspil minder om planøkonomisk tænkning, som vi kendte det fra den gamle østblok, og principperne afspejler en dyb mistillid og tilsidesættelse af regionernes egne sygehusledelser, som mister muligheden for at føre en fornuftig personalepolitik, siger Overlægeforeningens formand, Anja Mitchell, til Berlingske.

Også i Yngre Læger er der voldsom utilfredshed med regionernes udspil, og de to organisationer vælger nu at sætte en møderække med regionerne forud for de kommende overenskomstforhandlinger på "standby". 

- Vi er ansvarlige for et samlet sundheds­væsen i hele landet, og derfor skal der findes mere permanente løsninger på problematikken. Det er godt, at vi nu har en deadline for at få skabt en varig løsning på problemet, siger formanden for Danske Regioner Bent Hansen til Berlingske. 

Oversigt

    Oversigt