I det fynske folks tjeneste

Arbejdstilsynet kulegraver knivstikkeri

Mandag skal Arbejdstilsynet klarlægge, hvor sikkerheden bristede på OUH ved fredagens knivstikkeri.

På mandag skal Arbejdstilsynet, AT, kaste lys over, om sikkerheden var i orden fredag, da en 47-årig psykisk syg mand sårede tre ansatte med en kniv på Odense Universitetshospital, OUH.

- Når der sker noget alvorligt som det her, så tager vi ud og undersøger de konkrete omstændigheder, og om arbejdsgiveren har levet op til sine forpligtelser, siger Palle Graversgaard, tilsynschef ved AT's Tilsynscenter Syd.

Han fortæller, at forebyggelse af voldsepisoder er i fokus, når tilsynet løbende besøger landets psykiatriske afdelinger.

Afdelingerne er underlagt en lang række sikkerhedskrav, der skal forhindre udad reagerende patienter i at overfalde personalet.

- Der er blandt andet nogle helt basale foranstaltninger. De ansatte skal have mulighed for at tilkalde hjælp og mulighed for at bringe sig i sikkerhed.

Den 47-årige mand, der er sigtet for tredobbelt drabsforsøg efter knivstikkeriet, har i retten forklaret, at han havde taget kniven med hjemmefra, og at den var i hans taske.

Det rejser naturligvis spørgsmålet om, hvordan manden har kunnet smugle kniven ind på afdelingen.

Palle Graversgaard ønsker dog ikke kommentere den konkrete sag.

- Som myndighed har vi en forpligtelse til ikke komme nogle konklusioner på forhånd, siger han.

Han fortæller dog, at de psykiatriske afdelinger har en udfordring i at sikre, at de fysiske rammer fremstår så normalt som muligt:

- Der er vidtgående hensyn at tage, så patienter ikke føler, at de er i fængsel. Og det giver selvfølgelig afdelingerne nogle store udfordringer.