Arkæologer finder enestående benplader i Odense

To benplader med motiver fra middelalderen er fundet ved arkæologernes udgravning i Odense.

Arkæologerne er kommet på overarbejde sammen med konservatorerne, fordi de har fundet to benplader med ornamentik fra middelalderen ved den store arkæologiske udgravning midt i Odense.

Her udgraver arkæologerne et område på 10.300 kvadratmeter over to et halvt år. Det er Danmarks hidtil største udgravning i en middelalderlig bykerne. Benpladerne er enestående med indridsede motiver.

Middelalderarkæolog Maria Elisabeth Lauridsen fandt den første benplade.

- Det er vildt spændende! Det var mig selv, der fandt den første plade, og jeg kunne med det samme se, at her havde vi fat i noget særligt, siger hun:

- Det er ikke så tit, vi ser billedmotiver fra middelalderen i udgravninger, og når det sker, er det oftest på mønter, så det her er virkeligt interessant.

Arkæologerne undersøger, hvad benpladerne er lavet af.

- Pladerne er lavet af dyreknogle. Men fra hvilket dyr? Den største af pladerne er otte centimeter, bred og i ét stykke, så det må være et meget stort dyr, måske en hval?

- I så fald er de muligvis importeret fra en af de nordligere, skandinaviske regioner, siger Maria Elisabeth Lauridsen.

Odense Bys Museer udfører de arkæologiske undersøgelser for byomdannelsesprojektet Fra Gade til By. Udgravningerne koster 37 millioner kroner som loft.

Fra 2013 til 2020 omdannes den firesporede Thomas B. Thriges Gade til et bilfrit byrum midt i Odense. Det er det største byomdannelsesprojekt i Odenses historie.

Der bygges godt 53.000 etagekvadratmeter med plads til omtrent 350 boliger og 500 arbejdspladser. Projektet til 710 millioner kroner gennemføres af Odense Kommune og Realdania.

De betaler hver 255 millioner kroner, og 200 millioner kroner finansieres ved at sælge byggeretter.

Oversigt

    Oversigt