I det fynske folks tjeneste

Årslev igen i front

01:15

Nu har Forsøgsstation Årslev Noreuropas bedste Klimakamre til forskning i planter og klimaforandringer.

Men i juni sidste år så det sådan ud. En defekt lampe antændte alting, og det er først nu, forsøgsstationen igen kan lave sin forskning.

1 af 3

Nordeuropas bedste forsøgs-anlæg til gartneri-planter ligger på Fyn. Efter en ødelæggende brand sidste sommer er Forsøgsstationen i Årslev nu kommet stærkt igen.

Fredag kunne forsøgsstationen i Årslev slå dørene op tuil tre supermoderne klimakamre.

- I de nye klimakamre kan vi gå meget højere op i temperatur, og vi kan få endnu bedre lys, siger Carl-Otto Ottosen, der er lektor på Forsøgsstation Årslev.

I Juni sidste år var det et noget andet syn, der mødte forskere og studerende. En defekt lampe havde antændt en voldsom brand, og så var klimakamre og forsøg ødelagt.

- De fik nogle resultater ud af deres forsøg. Lidt forsinket. Derefter var det et spørgsmål om hårdt arbejde og prøve at genopbygge det og starte forfra, siger Carl-Otto Ottosen.

Men godt et år efter, plus en investering på fem millioner kroner, står tre nye klimakamre færdig til nye forskningsprojekter. Til gavn for de danske gartnerier og til forskning i klimaforandringer.

- For eksempel har vi arbejdet med hvede, og der har vi fundet nogle hvedesorter, der kan klare klimaforandringer bedre. Og det vi laver lige nu, det er nogle tomatsorter, der kan klare meget højere temperaturer. For at finde ud af, hvad det er, der gør at en tomat kan klare højere temperaturer.

Nordeuropas bedste klimakamre

Med det nye laboratorium har Årslev fået Nordeuropas bedste klimakamre til planteforsøg.

- Eventyret begyndte ganske gudsjammerligt, men det endte i grunden vældig godt. Men det tog en pokkers masse arbejde for flere af mine kolleger og mig at få det op at køre igen, slutter Carl-Otto Ottosen

Ved du noget? Så send os et tip