Asmaa siger nej til folketingskandidatur

Asmaa Abdol-Hamid (EL) forlænger sin selvvalgte pause fra politik. Dermed slipper partiet for et nyt opgør om den muslimske folketingssuppleant.

Enhedslisten undgår et nyt, opslidende opgør om Asmaa Abdol-Hamid.

Da tidsfristen for at kandidere i Enhedslistens kommende urafstemning udløb onsdag, havde folketingssuppleanten således ikke meldt sig blandt kandidaterne. Og da Liste Ø forventer, at folketingsvalget kommer inden den næste urafstemning - i foråret 2011 - betyder det reelt, at Asmaa Abdol-Hamid ikke vil være stemmelisten ved det næste valg.

Asmaa Abdol-Hamid, som er førstesuppleant for Johanne Schmidt-Nielsen, stillede sidste år ikke op ved urafstemningen af studiemæssige årsager. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Asmaa Abdol-Hamid om, hvorfor hun ikke stiller op i år.

En intern evaluering efter folketingsvalget i 2007 pegede på, at henholdsvis "Asmaa-effekten" og "Villy-effekten" medførte den vælgerflugt, som har sendt Enhedslisten ned på det nuværende eksistensminimum på fire mandater. Valgevalueringen kastede til gengæld partiet ud i et voldsomt selvopgør, hvor blandt andre den tidligere stemmesluger Pernille Rosenkrantz-Theil beskyldte sine tidligere partikammerater for at vaske deres hænder ved at gøre Asmaa Abdol-Hamid ansvarlig for partiets valgnederlag.

At den muslimske folketingskandidat stadig deler vandene i Enhedslisten illustreres af, at det senest har vakt stor debat, at hovedbestyrelsesmedlemmet Elizabeth Japsen har oprettet en facebookgruppe med titlen "Tag orlov Johanne. Vi vil se Asmaa på folketingets talerstol!"

I forvejen har Enhedslistens retspolitiske ordfører, Line Barfod, meddelt, at hun ikke genopstiller. Det gør de tre andre medlemmer af folketingsgruppen, Johanne Schmidt-Nielsen, Per Clausen og Frank Aaen.

/Ritzau/

Oversigt

    Oversigt