Minister kaldt i samråd om børnesager i Langeland Kommune

I Langeland Kommune har der været flere sager om mulige systematiske fejl og lovbrud i forbindelse med børnesager. Nu er social-og ældreministeren indkaldt til samråd.

Langeland Kommune har den seneste tid været i søgelyset efter flere sager om mulige lovbrud af tvangsfjernede børn.

Tirsdag var social- og ældreminister Astrid Krag (S) indkaldt til åbent samråd om sit syn på børnesagerne i den fynske kommune.

Her skulle hun blandt andet svare på sin holdning til Langeland Kommunes håndtering af børnesagerne, hvor der tidligere er blevet berettet om systematiske fejl og lovbrud fra en række eksperter og fagpersoner. 

- Der skal ikke være fejl i kommunernes sagsbehandling. Men det er også vigtigt, at man ikke drager slutningen, at hvor der er procesfejl, er der også forkerte afgørelser, siger social- og ældreminister Astrid Krag (S) under dagens samråd.

- Det er den rette vej at gå

Ministeren kan ikke komme nærmere ind på de konkrete sager i Langeland Kommune. Hun henviser dog til, at Langeland Kommune er blevet meldt til Ombudsmanden og Ankestyrelsen på grund af fejl og lovbrud i forbindelse med sagerne.

- Det er den rette vej at gå, tilføjer hun på mødet.

Astrid Krag (S) kalder det "alvorligt", når kommunerne ikke lever op til deres retsikkerhedsgaranti. Men hun er fortrøstningsfuld over for Langeland Kommune.

- Det skal man tage alvorligt, og her kan jeg konstatere med tilfredshed, at Langeland Kommune er gået ind i vores task-force, så der kan blive gjort op med fejlen. Det er helt håndfast hjælp til kommunerne med mange sager i sagsbehandlingen. 

- Det viser for mig, at Langeland Kommune erkender, at man tager sagen alvorligt. 

I svaret henviser Astrid Krag (S) blandt andet til regeringens politiske aftale 'Børnene Først', der skal hjælpe med at forbedre forholdene for udsatte børn og unge tidligere.

Her forklarer hun, at der i aftalen er afsat penge til at give en økonomisk håndsrækning til "kommuner med mange børnesager til løft af sagsbehandlingen".

Lovbrud og embedsmisbrug

Dagens samrådsspørgsmål kommer, efter radiostationen 24syv har afdækket Langeland Kommunes fejlbehæftede sagsbehandling i blandt andet sager om tvanganbringelser af børn.

Ifølge flere eksperter og fagpersoner har der været tale om direkte lovbrud og embedsmisbrug i flere af sagerne, som 24syv har afdækket. 

Heriblandt Sandie Hansen fra Bagenkop, der fik tvangsfjernet sine tvillingesønner Malthe og Noah. Her undgik sagsbehandlerne i Langeland Kommune blandt andet partshøringer og tilmed opdigtede informationer i sagen. 

Ifølge Jeanette Gjørret, der er advokat hos Stage Advokatfirma og har speciale i børnesager, er der i den forbindelse tale om embedsmisbrug. 

- Man har villet opnå et mål, og på vej til det mål har man tilsidesat borgernes retsgaranti og indsat decideret forkerte oplysninger, sagde Jeanette Gjørret dengang til TV 2 Fyn. 

Socialsager i Langeland Kommune

60 sager skal tjekkes for fejl

Den fynske kommune er ovenpå sagerne som nævnt blevet meldt til Ombudsmanden og Ankestyrelsen for omsorgssvigt. Ifølge bisidder i anbringelsessagerne Lisbeth Kold, der har haft meldt kommunen til Ombudsmanden, lyder det blandt andet til Reporterne på 24syv: 

"Det, jeg har været vidne til, har været overgreb og traumatiserende for børn, forældre og bedsteforældre."

Langelands borgmester Tonni Hansen (SF) afviste kritikken tilbage i marts. Han mente ikke, at der er tale om et generelt problem med sagsbehandlingen af børne- og anbringelsessager i Langeland Kommune.

Langeland Kommunes Børne og Skoleudvalg besluttede dog efterfølgende, at alle sager om anbringelser af børn skal kigges igennem og muligvis genbehandles. Der var tale om i alt cirka 60 sager, der skal tjekkes for fejl.

Forrige måned var social- og ældreminister Astrid Krag (S) også til indkaldt til samråd. Dengang var det om travle socialrådgivere på Nordfyn.

Oversigt

    Oversigt