Asylansøgere stikker af. ”Vi aner ikke, hvor de er”

Asylansøgerne på Børnecenter Tullebølle stikker af. Det stiller flere personer sig frem og siger til TV 2/Fyn.

De 80 uledsagede mindreårige asylansøgere fra Børnecenter Tullebølle stikker tit af. Det fortæller to tidligere medarbejdere fra centeret nu til TV 2/Fyn.

Børnecenter Tullebølle drives af Langeland Kommune og er et center for uledsagede unge, altså asylansøgere under 18 år, der er kommet til Danmark uden forældre eller værger. Medarbejderne skal tælle asylansøgerne op tre gange om dagen, og det er ofte under optællingen, de opdager, at drengene er væk. Det var for eksempel tilfældet under Langelandsfestivalen, hvor to personer fra asylcenteret er blevet sigtet for voldtægt.

Det stiller Jan Thomsen sig nu frem og fortæller. Indtil i fredags arbejdede han som netværksmedarbejder på Børnecenter Tullebølle, men han er nu bortvist for at have videregivet fortrolige oplysninger om asylansøgerne.

- De første dage af festivalen kunne der snildt mangle mellem 15 og 20 (drenge, red.) klokken 23 om aftenen. Og der var ikke nogen, der interesserede sig for, hvornår de kom hjem. De fleste af dem var så kommet hjem næste morgen, kunne man se. Men hvornår kom de hjem? Vi kunne blive ringet op af borgere – så var der en der smadrede flasker eller én, der lå og kastede op et sted og var meget fuld, eller noget tredje. Så måtte vi jo selvfølgelig afsted og hente dem. Ledelsen var fuldt bevidst om det, fortæller Jan Thomsen.

En anden medarbejder Tommy Bredal Storgaard, der tidligere har arbejdet på Børnecenter Tullebølle fortæller ligeledes, at det sker, at drengene stikker af.

- Nogen tager afsted uden at sige det. (...) Jeg synes, det er meget rart at vide, hvor de er henne, fordi vi har ansvaret for dem jo, siger Tommy Bredal Storgaard.

Driftschef for asylcenteret Ulrik Pihl indrømmer, at drengene kan finde på at blive væk fra optællingerne.

- Det hænder, at der er nogen, der udebliver fra for eksempel at komme tilbage til sengetid, siger han.

Hvordan kan det ske?

- Det er et åbent center, hvor drengene kan komme og gå. De skal være for at blive optalt tre gange i døgnet, men hvis de ikke gør det, er de i princippet i deres gode ret til at gå derfra. Men hvis de er væk i mere end 24 timer, så bliver de meldt udeblevet, det vil sige, at deres asylsag bliver sat på stand-by, fortæller Ulrik Pihl.

Sisi Eibye, der er Asyldirektør i Langeland Kommune, forholder sig til kritikken i forbindelse med Langelandsfestivalen.

- Vi har nogle drenge, som stikker af fra centret og som så opholder sig i festivalområdet og som i den forbindelse så også foretager sig noget, som politiet bliver involveret i, forklarer hun.

Må de være dernede?

- Det må de gerne! Vi må ikke låse dem inde - vi må ikke binde dem til sengene - det vi skal sikre, det er, at tre gange i døgnet der skal vi lave det der hedder en tilstedeværelseskontrol, hvor vi skal sikre, at drengene er der. Hvis de så efterfølgende i løbet af natten hopper ud af vinduet og drager ind på festivalen, så er det ikke noget, vi kan sige, at det må de ikke, for i princippet kan de være væk fra centret i 24 timer, før vi skal anmelde det til Udlændingestyrelsen og politiet, siger Sisi Eibye.

Allan K. Pedersen er festivalejer for Langelandsfestivalen. Han har oplevet i sin kontakt med Børnecenter Tullebølle, at centeret ikke har styr på de unge:

- De er ikke klar over, hvor de er henne, og de er ikke klar over, hvor manger der er, siger han og tilføjer:

- Det synes jeg er utilfredsstillende.

De to sigtede personer for voldtægten blev løsladt efter grundlovsforhøret, men er formelt set stadig sigtet.

Oversigt

    Oversigt