Asylcenter lukker: Langeland mister arbejdspladser

Lukningen af Asylcenter Holmegaard har konsekvenser for erhvervslivet. På Humble Skole mister 17 ansatte jobbet.

Det er ikke længe siden, Asylcenter Holmegaard var fyldt med beboere. Nu arbejder medarbejderne på at tømme alle værelserne, efter den sidste asylant har forladt centeret.

Det gør ondt på de få, der er tilbage.

- Det er ligesom at få revet sin ene arm af. Det har fyldt så meget i ens liv, så det bliver et stort savn, fortæller Torben Bendix, der er netværkskoordinator på asylcentret.

Skidt for erhvervslivet

Dagli'Brugsen i Humble var nabo til en af øens asylcentre. Og her kan man mærke, at asylanterne ikke længere bor i nærheden.

Ifølge personalet er der ikke nær så mange kunder, som der var for blot et år siden.

Og på Humble Skole er gangene blevet øde, efter 85 elever har forladt skolen.

- Det kan mærkes. En af konsekvenserne er, at færre børn giver behov for færre personale, udtaler Merete Borch, der er skoleleder på Humble Skole.

Derfor har hun været nødt til at fyre i alt 17 ansatte.

Kæmpe tab af skattekroner

- Der kommer til at mangle en del arbejdspladser rundt omkring. Både for mange af de lokale, men også alle dem, der kommer fra Svendborg-siden af, siger Nikolaj Jørgensen, der er uddeler i Dagli’Brugsen Humble.

Og Torben Bendix, netværkskoordinator på Asylcenter Holmegaard, mener, at asylcenterets lukning er et tab for både lokale handlende og for kommunen.

- Det er et kæmpe tab af skattekroner. Det er et indtægtstab for de lokale. Det har holdt rigtig mange mennesker beskæftiget, siger han.

På asylcenteret prøver de ansatte at se lyst på fremtiden, selvom de nu skal ud og lede efter nyt job. I mellemtiden har de selskab af asylcentrets sidste fem beboere, der bliver flyttet til Bornholm en af de nærmeste dage.

I dag sagde de sidste asylansøgere endeligt farvel til asylcenter Holmegård på Langeland. Dermed er en epoke slut for øen, der nu står tilbage med regningen i form af stigende arbejdsløshed, fyringer og faldende omsætning i butikkerne.

Oversigt

    Oversigt