Asyl: Udlændingestyrelsen lukker Langelands børnecentre

Udlændingestyrelsen har valgt at lukke Langeland Kommunes børnecentre. Udlændingestyrelsen begrunder blandt andet lukningen med de mange problemer med asylcentrene på Langeland.

Langeland Kommunes tre børnecentre lukkes. Det fortæller Udlændingestyrelsen.

- Det er med beklagelse, kommunen har modtaget denne besked, da der er tale om velfungerende centre, der er blevet rigtig godt modtaget af den lokale befolkning. Det kan ikke udelukkes, at styrelsens beslutning er påvirket af sagen fra Tullebølle, udtaler asylansvarlig i Langeland Kommune Kurt Habekost i en pressemeddelelse.

Og problemerne på asylcentrene har været en medvirkende årsag til beslutningen, meddeler Udlændingestyrelsen.

- I forhold til centrene i regi af Langeland Kommune har de problemer, som Udlændingestyrelsen har konstateret, også spillet ind, skriver Udlændingestyrelsen.

Kurt Habekost skriver ellers i pressemeddelelsen, at forhold som reduktion af takser, hurtigere aldersbestemmelse og bortfald af garantiordning kan betyde, at det ikke længere vil være økonomisk ansvarligt at fortsætte driften af børnecentre i kommunen.

Nepotisme og dårlig ledelse

Kurt Habekosts beskrivelse af børnecentrene som velfungerende er i direkte modstrid med den rapport, som konsulenter har udarbejdet om Langelands asylcentre. Her beskriver medarbejderne en kultur, der er præget af dårlig ledelse, nepotisme og fraværende ledelse som udbredt på de fleste af de centre Langeland Kommune driver. 

Rapportens konklusioner bliver bakket op af tidligere medarbejdere, som Radio24syv har talt med. 

- Der er bare ingen kultur for, hvad omsorg er, fortæller tidligere medarbejder Mette Giversen til Radio24syv.

- Der er for eksempel meget stor forskel på, hvordan børn er blevet vækket. Nogen er blevet vækket med at blive rusket i etagesengene, og andre er blevet vækket med et lille morgenknus. Børnene må være skrupforvirrede. Det har slet ikke været diskuteret, at vi faktisk har med meget traumatiserede børn at gøre.

En af Mette Giversens kolleger bakker op om kritikken. 

- Vi har ikke på noget tidspunkt diskuteret, hvad det vil sige at viderebringe danske normer og værdier til børnene. I det øjeblik man bare laver rigide regler og siger 'det må du ikke' og 'det kan du ikke', så lever man ikke op til sit ansvar overfor børnene, siger den tidligere medarbejder Erik Kappel  til radioen.

 

 

Oversigt

    Oversigt