I det fynske folks tjeneste

Auken afviser nye giftskandaler i Nyborg

Nyborg skal ikke frygte flere sager med den farlige miljøgift HCB som den, der for halvandet år siden optog en stor del af byen.Sådan lød svaret fra miljøminister Ida Auken, da hun i dag holdt møde med den lokale borgergruppe "Nej til Toksiner".

01:37

Miljøminister Ida Auken vil ikke garantere, at der ikke kommer mere HCB-gift til Nyborg. Til gengæld lover hun, at aktivisterne bliver taget med på råd, hvis der sker en ny udvikling.

1 af 2

Foreningen "Nej til Toksiner" tog til København for at holde møde med miljøministeren, og for at få hendes ord for at Nyborg forbliver fri for giftstoffet HCB.

- Det ville være dejligt, hvis vi kunne få at vide, at hun også synes, det er en dårlig ide at flytte store affaldsdepoter på kryds og tværs af landegrænser, sagde Henning Larsen fra foreningen "Nej til Toksiner" umiddelbart inden mødet.

"Nej til Toksiner i Nyborg" blev landskendt for halvandet år siden, da de arbejdede for, at Kommunekemi i Nyborg ikke måtte importere en stor mængde af den farlige HCB-gift fra Australien. Det lykkedes for dem dengang - men nu forsøger Kommunekemi at importere gifstoffet fra Ukraine. Det fik de fynske aktivister til at frygte endnu en kamp, men ministeren kunne fjerne den frygt i dag.

- Jeg har lovet dem, at at der ikke kommer en sag, som ligner den fra Australien, og det vil sige, vi skal blive ved med at være i dialog med hinanden. De skal stole på, at de tilladelser som myndighederne giver, er i orden, og at Kommunekemi kan håndtere det affald, som de også brænder af, siger SF's miljøminister Ida Auken.

- Det betyder da meget, for så slipper vi for at bruge så mange kræfter på at køre en sag og rejse en folklig stemning, hvis at det bliver håndteret anderledes næste gang, siger Henrik Larsen.

Ministeren kunne ikke garantere, at HCB'en ikke vil komme til Nyborg i fremtiden, men foreningen var alligevel meget tilfredse med mødet.

- Det er helt klart betryggende for os, at vi kan tale med en minister, som forstår os, og som langt hen af vejen har de samme synspunkter som os i modsætning til den tidligere minister, slutter Henrik Larsen.