Avis: Fynsk friskole med islamistiske bånd under tilsyn

Flere skoler, som er sat under tilsyn, har angiveligt forbindelse til en islamistisk tyrkisk bevægelse. Odense Privatskole er én af dem.

Fire privatskoler, som har forbindelse til den tyrkiske Milli Görüs-bevægelse, der af den tyske efterretningstjeneste betegnes som islamistisk, er blevet sat under tilsyn. 

Odense Privatskole på Åsumvej er én af dem. 

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Det drejer sig om skolerne Ros Privatskole i Roskilde, Sjællands Privatskole, Helsingør Privatskole og Odense Privatskole.

Det fremgår af en ny oversigt over verserende tilsynssager fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet under Undervisningsministeriet.

Friskolerne kommer under tilsyn på baggrund af de nye krav om overholdelse af frihed og folkestyrelse og på grund af det uafhængighedskrav, der fremgår af friskoleloven.

Spørgsmålet om uafhængighed er blandt andet aktuelt i forbindelse med de fire skolers bygninger, skriver Kristeligt Dagblad.

De bygninger, som skolerne lejer sig ind i, er ifølge Kristeligt Dagblad ejet af Dikev Fonden. En fond, som er oprettet af Milli Görüs-bevægelsen.

Det har ikke været muligt for Kristeligt Dagblad at få en kommentar fra skolerne.

I alt har styrelsen i øjeblikket 15 tilsynssager i forbindelse med overholdelse af frihed- og folkestyrekravet og uafhængighedskravet i friskoleloven.

13 fri- og privatskoler er sat under tilsyn og to skoler under skærpet tilsyn.

En af skolerne, som er sat under skærpet tilsyn, er den muslimske friskole Lykkeskolen i Aarhus.

Tilsynet har været på besøg på skolen, og her fandt man ifølge BT undervisningsmateriale i biologi, hvor blandt andet sider med billeder af en kvindekrop var blevet censureret.

I et brev fra styrelsen sendt til Lykkeskolen, som BT har fået aktindsigt i, står der blandt andet:

- Og et helt kapitel om forplantning og seksualundervisning systematisk var fjernet fra samtlige bøger i hele bogsættet.

Tidligere i efteråret lukkede friskolerne Nord-Vest Privatskole og Al-Salam Skole, da de mistede statsstøtten. De var også først sat under skærpet tilsyn.

I november blev et flertal i Folketinget enig om at skærpe tilsynet med fri- og privatskoler.

Partierne blev blandt andet enige om, at der skal være flere uanmeldte besøg fra tilsynsmyndighederne.

Oversigt

    Oversigt