Avis: Russiske fartøjer ved Fyn kan affyre kernevåben

Den militære balance i Østersøen er ved at rykke sig, fordi russiske krigsskibe nok er på vej til Kaliningrad. Ekspert: Klap lige hesten.

To krigsskibe fra Rusland rustet med langdistancemissiler har tirsdag aften passeret Fyn via Storebælt.
Det skriver den svenske avis Aftonbladet.

Krigsskibene har formentlig kurs mod basen i Kaliningrad, som ligger klemt inde mellem Polen og Litauen. Skibene kan komme til at rykke ved den militære magtbalance i Østersøområdet. Det vurderer en forsker over for Aftonbladet.

En af årsagerne til magtskiftet er, at missilerne om bord på de to krigsskibe kan bære atomvåben. Og så kan de tilbagelægge en strækning på 2600 kilometer.

Dermed kan russerne sende atomvåben mod mål i hele Europa fra basen i den russiske enklave. Og det er en tydelig magtdemonstration. Det vurderer Tomas Ries, forsker ved Försvarshögskolan med fokus på Rusland.

Fakta

- Politisk er det opsigtsvækkende og en vældig stærk markering. Putin (Ruslands præsident, red.) flytter langtrækkende missiler, som kan bære atomvåben, og placerer dem midt i Norden, siger han til Aftonbladet.

Rusland har ikke kommenteret oplysningerne om, at de to fartøjer skulle være på vej til Østersøen.

Korvetter har skiftet kurs

Tidligere har Rusland meddelt, at to skibe - "Selenij Dol" og "Serpukhov" - skulle til Middelhavet. Her skulle de deltage i Ruslands indsats i Syrien.

Men det er angiveligt netop de to fartøjer, der ifølge Aftonbladet nu er på vej til Østersøen i stedet.

En kilde i den svenske flåde siger til avisen, at det kan få stor betydning for området.

- Det kan blive en game changer for Østersøområdet. Pludselig har vi fartøjer udstyret med krydsermissiler, der kan lades med atomvåben, i vores nærområde, siger den anonyme kilde.

Er det et signal fra Putin?

Militærforsker hos Institut for Strategi på Forsvarsakademiet Johannes Riber Nordby mener dog, at svenskerne lige skal klappe hesten, inden "vi går i selvsving".

- Det er helt normalt, at der sejler russiske skibe. Jeg mener, at det er meget tvivlsomt, at Putin vil sende et signal med det her, siger han til Ritzau.

- Derimod tror jeg egentlig bare, at man i Moskva bliver forundret over, hvor lidt der skal til, før der kommer så meget debat, når et russisk skib sejler den ene eller den anden vej, tilføjer Johannes Riber Nordby.

Oversigt

    Oversigt