Avis: Vilhelmsens SF-strategi i modvind

Ny strategi med fokus på velfærd, grøn omstilling og fordelingspolitik, klinger hult, siger central SF'er.

SF-formand Annette Vilhelmsens nye strategi for SF bliver nu undsagt, allerede inden den er kommet til offentlighedens kendskab.

Det hidtil hemmeligholdte strategipapir, som blev fremlagt for SF's folketingsgruppe torsdag, dikterer ifølge Politikens oplysninger, at SF fremover skal have fokus på tre hovedområder: velfærd, grøn omstilling/nye job og fordelingspolitik.

Men den kombination klinger hult i lyset af regeringens vækstplan, som Vilhelmsen og skatteminister Holger K. Nielsen netop har accepteret, lyder kritikken.

- Annette og Holger foreslår, at SF's mærkesager skal være velfærd, miljø og fordeling - blot to dage efter at de selv har indgået en aftale, der betyder mindre velfærd, ringere miljø og skævere fordeling.

- Det er, som om de slet ikke ved, hvad de laver, siger den centralt placerede SF'er til Politiken.

Den kritiske SF'er vil ikke træde frem med navn.

Hele omdrejningspunktet i Vækstplan DK er at skabe job. Men flere interne kritikere peger på, at regeringens udspil på netop SF's nye fokusområder er endt langt fra SF's traditionelle kerneværdier:

Velfærden bliver beskåret med omkring fire milliarder kroner årligt på længere sigt.

Planen belaster isoleret set klimaet med øget CO2-udledning. Og når det gælder omfordeling, bliver kontanthjælpsmodtagere og SU-modtagere sat ned i ydelse, mens erhvervslivet får lavere skatter.

Annette Vilhelmsen vil ikke kommentere strategien, og det samme gælder Holger K. Nielsen og politisk ordfører Jesper Petersen.

Selv om arbejdet med den nye strategi har stået på længe i SF's ledelse, markerede torsdagens gruppemøde første orientering til folketingsmedlemmerne.

Ifølge Politikens oplysninger skete det med 25 minutters debat om planen - i slutningen af mødet. Det gik så stærkt, at ikke alle gruppemedlemmer nåede at komme med deres kommentarer.

I folketingsgruppen tolker flere det, som om Annette Vilhelmsen netop har tilsidesat den medlemsinddragelse, hun førte formandsvalgkamp på i oktober.

Allerede fredag og lørdag skal SF's landsledelse på et møde i Middelfart endeligt vedtage den nye linje, som angiver hovedlinjerne i partiets langsigtede kurs - selv i tilfælde af, at SF skulle komme i opposition.

Oversigt

    Oversigt